Κοσμος

Bild: «Οι Κύπριοι ψεύτες, εμείς αφελείς»

Βάσει έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Έτσι μας εξαπάτησε η Κύπρος» τιτλοφορεί φρέσκο κείμενό της η εφημερίδα «Bild». Το άρθρο στηρίζεται σε διαρροή μυστικής έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το οποίο η «Bild» συμπεραίνει ότι «στις κυπριακές τράπεζες γίνεται μαζικό ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και αποδεικνύει «πόσα ψέματα είπαν οι Κύπριοι πολιτικοί και γιατί η γερμανική Βουλή δεν έπρεπε ποτέ να εγκρίνει τη δανειακή βοήθεια προς το χρεοκοπημένο νησί».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αναπαράγεται από τον «Σκάι», «το Μάρτιο ειδικοί εξέτασαν για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, βάζοντας στο μικροσκόπιο 390 μεγαλοκαταθέτες με καταθέσεις ύψους δύο και πλέον δισ. ευρώ σε έξι κυπριακές τράπεζες. Από την εξέταση των δεδομένων προκύπτει μεταξύ άλλων: από 14.000 εταιρείες, οι 12.000 είναι εταιρείες - γραμματοκιβώτια. Σύμφωνα με το μητρώο εταιρειών, υπάρχουν συνολικά «μόλις» 270.000 εταιρείες. Από το 2010 όμως ιδρύθηκαν περισσότερες από 56.000.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι συχνά οι ίδιες οι τράπεζες δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι πελάτες τους. Επίσης ο έλεγχος έδειξε ότι από τους 390 πελάτες το 10% είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, που στις τράπεζες όμως δεν αναφέρονται ως τέτοια. Τέλος, αποκαλύφθηκαν και περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες, για παράδειγμα ενός Ρώσου που είχε καταδικαστεί για απάτη, ο οποίος όμως χρησιμοποίησε πέντε κυπριακές τράπεζες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ.

Το άρθρο της Bild καταλήγει με την επισήμανση ότι κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης, το Μάρτιο, η κυπριακή κυβέρνηση διατεινόταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μαύρου χρήματος στην Κύπρο. Παρ'  όλα αυτά, η ΕΕ και η γερμανική κυβέρνηση, ενέκριναν μόλις την περασμένη εβδομάδα την καταβολή της πρώτης δόσης του δανείου».

Μ.Φ.

Σαμαράς – πρέσβης

Μοράλες, Βολιβία: για τρίτη θητεία

Μετά από σειρά «φιλικών» ρυθμίσεων

Τρίτη θητεία θα διεκδικήσει ο κ Έβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής (Ινδιάνος) Πρόεδρος στην ιστορία της Βολιβίας. Αυτό συνάγεται από νόμο που μόλις ψήφισε η Βουλή της χώρας, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται η εκλογή του ίδιου προσώπου για τρίτη φορά στην Προεδρία. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως ο νέος νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Το Σύνταγμα της χώρας επέτρεπε την εκλογή Προέδρου μέχρι δύο φορές, αλλά ο κ. Μοράλες το είχε αναθεωρήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας και το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε το φετινό Απρίλιο ότι η αναθεώρηση ισχύει. Επομένως ο πρόσφατος νόμος είναι ο τρίτος κρίκος στην ίδια αλυσίδα που στοχεύει στην επανεκλογή του κ. Μοράλες, ο οποίος διανύει σήμερα τη δεύτερη θητεία του.

Μ.Φ.