- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήρε τη Δευτέρα την απαγόρευση εισόδου στην αμερικανική επικράτεια που είχε επιβάλει στους πρόσφυγες από 11 χώρες, κάνοντας όμως ταυτόχρονα πολύ πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για την έγκριση της υποδοχής τους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security, DHS).
Αφορά την Αίγυπτο, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Μάλι, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, τη Συρία, την Υεμένη και τη Βόρεια Κορέα.
Η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι ενισχύεται η διάσταση των ελέγχων ασφάλειας στις διαδικασίες εντός των ορίων του αμερικανικού προγράμματος υποδοχής προσφύγων (USRAP), ιδίως η αυστηρότερη επαλήθευση των στοιχείων των αιτούντων άσυλο. Παράλληλα, θα ενημερώνονται τακτικά τόσο ο κατάλογος των λεγόμενων κρατών υψηλού κινδύνου, όσο και τα κριτήρια επιλογής προσφύγων.
«Θέλουμε να ξέρουμε ποιος μπαίνει»
«Είναι απόλυτα κρίσιμο να γνωρίζουμε ποιος εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» εξήγησε η επικεφαλής του DHS, Κίρστεν Νίλσεν.
«Αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας θα κάνουν δυσκολότερο για εκείνους που έχουν κακόβουλους σκοπούς να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμά μας για τους πρόσφυγες και θα εγγυηθούν ότι θα υιοθετήσουμε μια προσέγγιση βασισμένη πολύ περισσότερο στην αξιολόγηση του κινδύνου για την προστασία της πατρίδας μας» πρόσθεσε η ίδια.
Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τον Οκτώβριο την αναστολή της απαγόρευσης εισόδου προσφύγων, τέσσερις μήνες αφότου τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου διατάγματος για τη μετανάστευση, το οποίο είχε υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την περαιτέρω δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων, τους οποίους θα υποδεχθούν οι ΗΠΑ το 2018. Ειδικότερα, επί αμερικανικού εδάφους θα παραμείνουν μόλις 45.000 πρόσφυγες εφέτος, από 53.000 το 2017.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ