- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Έμεινε για ενάμιση μήνα χωρίς πρόσωπο. Ένας άνδρας που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου πριν από πολλά χρόνια χρειάστηκε να μπει και πάλι στο χειρουργείο για να αλλάξει ξανά όψη, αφού το σώμα του απέρριψε το πρώτο μόσχευμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2005, όταν ξεκίνησαν αυτές οι πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις.
Η περίπλοκη επέμβαση έγινε στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού, στο Παρίσι, από μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Λοράν Λαντιερί. Ξεκίνησε "την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, νωρίς το απόγευμα και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, νωρίς το πρωί" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Βιοϊατρικής και Δημόσιας Αρωγής των Νοσοκομείων του Παρισιού (AP-HP).
Ο ασθενής είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου πριν από αρκετά χρόνια. Ξαναμπήκε στη λίστα αναμονής στις 27 Οκτωβρίου, αναμένοντας να βρεθεί ένα νέο μόσχευμα. Όμως στις 30 Νοεμβρίου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η απόρριψη του πρώτου μοσχεύματος είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που ήταν αναγκαίο να το αφαιρέσουν τελείως. Αφού "έχασε" το πρόσωπό του νοσηλευόταν επί ενάμιση μήνα στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Για πρώτη φορά, η επέμβαση αυτή «δείχνει ότι στον τομέα αυτών των μεταμοσχεύσεων (σ.σ. χεριών και προσώπου), στην περίπτωση χρόνιας απόρριψης, είναι εφικτή μια δεύτερη μεταμόσχευση» τονίζεται στην ανακοίνωση της AP-HP.
Η πρώτη (μερική) μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο έγινε το 2005 από την ομάδα του Γάλλου καθηγητή Μπερνάρ Ντεβοσέλ. Λήπτρια ήταν μια 38χρονη γυναίκα, η Ιζαμπέλ Ντινουάρ, η οποία πέθανε το 2016 από καρκίνο. Οι δύο πρώτες ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου έγιναν το 2010 από μια ομάδα Ισπανών γιατρών και τον καθηγητή Λαντιερί.
Από το 2005 έχουν γίνει λιγότερες από 40 μεταμοσχεύσεις προσώπου σε όλον τον κόσμο.
«Η πιθανότητα απόρριψης, που είναι υπαρκτή για όλα τα μοσχεύματα, είναι α πριόρι μεγαλύτερη» όταν πρόκειται για πρόσωπο και χέρια, εξήγησε ο καθηγητής Ολιβιέ Μπαστιάν. Αν δεν ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή, το φαινόμενο της χρόνιας απόρριψης μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του μεταμοσχευμένου οργάνου.