- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να διαβεβαιώσει ότι «δεν είναι ρατσιστής» μετά τις υποτιμητικές δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε για πολλές χώρες, ενώ οι ΗΠΑ τιμούν σήμερα τη μνήμη του αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
«Δεν είμαι ρατσιστής. Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος από τον οποίο πήρατε ποτέ συνέντευξη» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη λέσχη γκολφ που διατηρεί στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντας, όπου δειπνούσε συντροφιά με τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Κέβιν Μακάρθι.
Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή το σχόλιο που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος την Πέμπτη, σε μια συνάντηση που είχε με βουλευτές και των δύο κομμάτων στο Οβάλ Γραφείο. «Γιατί έρχονται εδώ όλοι αυτοί οι άνθρωποι από χώρες-απόπατους;» διερωτήθηκε, αναφερόμενος στην Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ και αφρικανικά κράτη. Την επόμενη ημέρα διέψευσε ότι χρησιμοποίησε αυτήν την έκφραση, αλλά πολλοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές επιμένουν ότι πράγματι το είπε.
Ο Τραμπ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για ρατσισμό τα δύο τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είπε ότι το Μεξικό στέλνει στις ΗΠΑ εγκληματίες και ιδίως "βιαστές", προκαλώντας σάλο. Έχει στραφεί επίσης πολλές φορές εναντίον των μουσουλμάνων, πιο πρόσφατα αναμεταδίδοντας στο Twitter αντιμουσουλμανικά βίντεο που αναρτήθηκαν αρχικά από μια βρετανική, ακροδεξιά οργάνωση. Τον Αύγουστο απέφυγε να καταδικάσει με σαφήνεια τους νεοναζιστές διαδηλωτές που μετείχαν σε μια συγκέντρωση που κατέληξε στον θάνατο μιας γυναίκας, η οποία παρασύρθηκε σκοπίμως από το αυτοκίνητο ενός υπέρμαχου της ανωτερότητας της λευκής φυλής.
Σήμερα, πολλοί πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές και άλλες διασημότητες χρησιμοποίησαν ρήσεις του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για να στείλουν ένα μήνυμα στον πρόεδρο. Ο Ρεπουμπλικανός πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ δήλωσε ότι «τα συναισθήματα που αποδίδονται στον πρόεδρο δεν συνάδουν με την αμερικανική ιστορία και είναι αντίθετα με τις αμερικανικές αξίες».
Ο διάσημος μπασκετμπολίστας ΛεΜπρον Τζέιμς από την πλευρά του, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε στους ρατσιστές «την ευκαιρία να φανερωθούν και να μιλήσουν χωρίς φόβο».
Σήμερα οργανώνονται σε όλη τη χώρα χιλιάδες εκδηλώσεις προς τιμή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου 1968. Πολλοί ήταν επίσης εκείνοι που δυσαρεστήθηκαν από την απουσία του Τραμπ από τους εορτασμούς. Πάντως ο πρόεδρος, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter αναφέρθηκε στον Κινγκ και ζήτησε «να διαδοθεί το μήνυμά του για δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία].
«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άξεστος ρατσιστής κι εμείς ξέρουμε πώς να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους άξεστους. Ανταπαντούμε.» δήλωσε από την πλευρά της η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, σε μια συγκέντρωση αφιερωμένη στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe.
Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα παραστούν στην ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης που θα εκφωνήσει ο Τραμπ στο Κογκρέσο στις 30 Ιανουαρίου. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Τζον Λιούις, ο οποίος έδωσε μεγάλες μάχες για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1960.
Η ένταση μεταξύ του Τραμπ και της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών μοιάζει να οξύνεται καθημερινά. Ο πρόεδρος αμφισβήτησε σήμερα κατά πόσο οι Δημοκρατικοί επιθυμούν πραγματικά να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πρόγραμμα DACA, το οποίος εφάρμοσε ο Μπαράκ Ομπάμα και επιτρέπει στους παράτυπους μετανάστες οι οποίοι ήταν ανήλικοι όταν έφτασαν στις ΗΠΑ να παραμείνουν στη χώρα, να σπουδάσουν και να εργαστούν. Ο Τραμπ αντιπροτείνει μια «συμφωνία» που θα πρόσφερε μια διέξοδο στους «Ονειροπόλους» –τους ανθρώπους που καλύπτονται από το πρόγραμμα DACA– με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση μέτρων ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων με το Μεξικό, δηλαδή ουσιαστικά για την ανέγερση ενός τείχους μεταξύ των δύο χωρών.