- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Νέες ενδείξεις για μεγάλο αστεροειδή ενός χιλιομέτρου που έπεσε στη νοτιοανατολική Ασία πριν από 800.000 χρόνια
Όμως δεν έχει βρεθεί ο κρατήρας
Αυστραλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν νέες βάσιμες γεωλογικές ενδείξεις για την κατακλυσμική πρόσκρουση στη Γη, κατά πάσα πιθανότητα στη νοτιοανατολική Ασία, ενός μεγάλου αστεροειδούς διαμέτρου ενός χιλιομέτρου πριν από περίπου 800.000 χρόνια.
Εκτιμάται ότι έπεσε με τόση δύναμη, που τα υλικά της πρόσκρουσης κάλυψαν σχεδόν το ένα δέκατο της επιφάνειας του πλανήτη μας. Όμως, ο ίδιος ο κρατήρας που δημιουργήθηκε από την πτώση, δεν έχει βρεθεί ακόμη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστροβιολόγο και γεωχημικό 'Ααρον Καβόζι του Πανεπιστημίου Κέρτιν του Περθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωλογίας "Geology", σύμφωνα με το "Science", ανακάλυψαν στην Ταϊλάνδη απομεινάρια που μαρτυρούν το καταστροφικό συμβάν.
«Η πρόσκρουση είναι η πιο πρόσφατη τέτοιου μεγέθους και με πιθανές παγκόσμιες επιπτώσεις στη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπου» δήλωσε ο γεωχημικός Μάριο Τρίλοφ του γερμανικού Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Τόσο μεγάλες προσκρούσεις ουράνιων σωμάτων -αστεροειδών ή κομητών- μπορούν να διαταράξουν σοβαρά το κλίμα της Γης, καθώς καλύπτουν την ατμόσφαιρα με ένα πυκνό στρώμα σκόνης και άλλων αερίων, μπλοκάροντας έτσι το φως του Ήλιου για μήνες ή και για χρόνια.
Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν βρει στην Ασία, στην Αυστραλία και στην Ανταρκτική διάσπαρτες και άλλες ενδείξεις ότι υπήρξε μια τέτοια πρόσκρουση. Πρόκειται για τηκτίτες, υαλώδη σώματα βάρους άνω των 20 κιλών, που εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν κατά την πτώση του αστεροειδούς και εκτοξεύθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις.
Ο Καβόζι μελέτησε τη χημική σύνθεση τέτοιων τηκτιτών από την Ταϊλάνδη και ιδίως των μικροσκοπικών κρυστάλλων ζιρκονίου που υπάρχουν μέσα στους τηκτίτες και έχουν ο καθένας πλάτος όσο μισή ανθρώπινη τρίχα. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι κρύσταλλοι αυτοί είχαν δημιουργηθεί σε συνθήκες τρομερά υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών, οι οποίες παραπέμπουν σε μια πρόσκρουση αστεροειδούς.
Παραμένει όμως το μυστήριο του χαμένου κρατήρα και της ακριβούς τοποθεσίας του. Οι επιστήμονες προβληματίζονται γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη ένας μεγάλος και γεωλογικά νέος κρατήρας εκτιμώμενης διαμέτρου 50 έως 100 χιλιομέτρων. Αν πάντως ποτέ ανακαλυφθεί, θα φωτίσει και άλλα ερωτήματα, όπως αν και πώς επηρέασε τους προγόνους μας εκείνης της εποχής.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο νερό χρησιμοποιεί κάθε μέρα η μεγαλούπολη
Η κίνηση που προκάλεσε προβληματισμό
217 οι νεκροί μέχρι στιγμής - Σε απόγνωση οι κάτοικοι
Οι αλλαγές στρατηγικής τις τελευταίες εβδομάδες και η μεγαλύτερη πρόκληση
Ο ιστορικός είχε προβλέψει σωστά στις τελευταίες εννέα από τις δέκα προεδρικές εκλογές
Το διακύβευμα της εκλογής της 5ης Νοεμβρίου είναι το μέλλον των παιδιών της Αμερικής και όλου του κόσμου!
Ο Τζον Τέιλορ τη δολοφόνησε και κράτησε το πτώμα της εννιά μήνες στον καταψύκτη του
Απόλυτη εικόνα καταστροφής στη Βαλένθια
Εξαιρετικά αμφίρροπη η μάχη για την προεδρία σύμφωνα με την τελική δημοσκόπηση των New York Times
«Φύγετε τα χάσαμε όλα» φώναζε το πλήθος πετώντας λάσπες
Ο επαναπροσδιορισμός του βρετανικού συντηρητισμού και η τεράστια ευκαρία των Φιλελεύθερων
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Οι Καλιφορνέζοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα αν θα επικρατήσει ο Τραμπ ή η Χάρις, αλλά αν θα ψηφιστούν μια σειρά από πολιτειακά μέτρα που αφορούν αποκλειστικά τους πολίτες της Καλιφόρνιας.
Συνεχίζεται το «χτένισμα» στις πλημμυρισμένες εκτάσεις - Ξεπερνούν τους 210 οι νεκροί
Η Αϊόβα δίνει έξι ψήφους στο εκλεκτορικό σώμα από το σύνολο των 270 που απαιτούνται για τη νίκη
Η φυλακή φιλοξενεί 1200 άτομα και γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχοι
Η απάντηση με αφορμή τη νέα του ταινία
Κι άλλοι στρατιώτες φτάνουν στη Βαλένθια - Αγωνία για τους αγνοούμενους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.