Κοσμος

Ο Γιούνκερ κατά των «προκαταλήψεων» έναντι της νέας αυστριακής κυβέρνησης

Για την συγκυβέρνηση Κουρτς με την άκρα δεξιά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε την Τρίτη εναντίον «κάθε προκατάληψης» απέναντι στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας υπό τον συντηρητικό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, που θα συγκυβερνήσει με την άκρα δεξιά, το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ).

«Ο στόχος μου δεν είναι να κάνω το παραμικρό σχόλιο για την κυβέρνηση που σχηματίστηκε. (...) Είμαι εναντίον κάθε προκατάληψης», δήλωσε ο Γιούνκερ έπειτα από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Κουρτς.

Ο Αυστριακός, 31 ετών, έγινε τη Δευτέρα ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο, επικεφαλής ενός σχήματος στο οποίο η άκρα δεξιά κατέχει χαρτοφυλάκια-κλειδιά: το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας.

«Αυτή η κυβέρνηση πήρε θέση πολύ καθαρά υπέρ της Ευρώπης κι αυτό είναι που μετράει για εμένα», επέμεινε ο Γιούνκερ.

«Θα κρίνουμε την αυστριακή κυβέρνηση, όπως όλες τις κυβερνήσεις, από τις πράξεις της», πάντως «το κυβερνητικό πρόγραμμα μας βρίσκει σύμφωνους σχεδόν κατά 100%», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος πολλαπλασίασε τελευταία τις δηλώσεις πίστης στην ΕΕ παρά το ότι σχημάτισε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με ένα κόμμα ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό και φιλορωσικό, συνέχισε την επίθεση γοητείας το βράδυ της Τρίτης.

Ο Κουρτς διαβεβαίωσε ότι θέλει να «ενισχύσει την Ευρώπη» στα «σημαντικά ζητήματα» αλλά θέλει οι Βρυξέλλες να διαδραματίζουν μικρότερο ρόλο στα ελάσσονα κατ' αυτόν θέματα.

«Είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή χώρα, είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», διαβεβαίωσε, ενώ η Βιέννη ετοιμάζεται να αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Ντόναλντ Τουσκ, ο ρόλος του οποίου είναι να συντονίζει τις συνόδους κορυφής των 28.

Ο Τουσκ έκανε λόγο για έναν «ενεργητικό, αποφασιστικό και φιλοευρωπαίο ηγέτη» αναφερόμενος στον Κουρτς σε μια ανάρτησή του στο Twitter. Ήδη ο Τουσκ είχε διαβεβαιώσει ότι είναι βέβαιος για τον «εποικοδομητικό ρόλο» που θα διαδραματίσει η κυβέρνηση του Κουρτς στην ΕΕ.

Τον Φεβρουάριο του 2000 το FPÖ, υπό τον Γεργκ Χάιντερ τότε, είχε ενταχθεί για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της Αυστρίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Τα δεκατέσσερα άλλα μέλη της Ένωσης, η οποία είχε ακόμη μόνο 15 μέλη, είχαν αποφασίσει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Βιέννη, αναστέλλοντας όλες τις διμερείς επαφές τους με την κυβέρνηση της οποίας είχε τεθεί τότε επικεφαλής ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Με αυτόν τον τρόπο, ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συμμαχία του με τους Ελεύθερους, ένα κόμμα που οι αξίες και οι θέσεις του κρίνονταν ασυμβίβαστες με αυτές της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν πάντως άρει τις κυρώσεις αυτές επτά μήνες αργότερα.