Κοσμος

Πώς ήταν η Ελλάδα σε σατιρικούς χάρτες του 19ου αιώνα;

Για πάντα γίδια

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς ήταν η Ελλάδα σε σατιρικούς χάρτες του 19ου αιώνα;
Πώς ήταν η Ελλάδα σε σατιρικούς χάρτες του 19ου αιώνα;

Οι σατιρικοί χάρτες της Ευρώπης αλλά και του κόσμου υπήρξαν ένα ολόκληρο κεφάλαιο της εχμ, χαρτογραφίας εκεί γύρω στον 18ο-19ο αιώνα, που τώρα βρίσκονται σε αρχεία, βιβλιοθήκες συλλεκτών και παλαιά βιβλιοπωλεία.

Ένας τέτοιος καλοδιατηρημένος χάρτης του 1817 ενός ιταλού σκιτσογράφου παρουσιάζει τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη με καυστικό χιούμορ δίνοντας σε κάθε χώρα τις εικόνες που συμβολίζουν το πώς φαινόταν εκείνη την εποχή, στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αν υποθέσουμε πως τότε υπήρχε κάτι τέτοιο.

Μία Ευρώπη με καυγάδες στα Βαλκάνια, πλούτο στη Γαλλία και στη Γερμανία, τους Οθωμανούς να παρακολουθούν, την Αγγλία να συγκεντρώνει εμπορική δύναμη, την Ιρλανδία να φτιάχνει ουίσκι, στην Ιταλία την κραταιά Ρώμη να ταΐζει την αδηφάγα λύκαινά της όλο το κεφάλαιο, την Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία ξεχασμένες στη νιρβάνα τους και τη Ρωσία πάντα τέρας έτοιμο να καταβροχθίσει την Ευρώπη.

Στην τότε Ελλάδα γίδια (οι γύρω χώρες – Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία), ένα σκιάχτρο και πιο κάτω ένας έλληνας με φουστανέλα που μοιάζει χαμένος, ελέγχοντας τα δόντια του σε έναν καθρέφτη. Για κάθε χώρα, ο ιταλός χιουμορίστας έγραψε ένα μικρό ποιήμα με αρκετό δηλητήριο. Για την Ελλάδα:

Cerca invan nella bocca del potere
Qualche dente, che sappia il suo mestiere
Omai sono in odore di minchioni
I moderni figliuoli dei Platoni

Αναζήτηση μάταιη μέσα στο στόμα της εξουσίας
Λίγα δόντια, ποιος γνωρίζει τη δουλειά του
Ή είναι πάντα στην οσμή των ηλιθίων
Οι σύγχρονοι γιοί του Πλάτωνα

Λίγο πολύ οι συμβολισμοί είναι ίδιοι και σε πολλούς άλλους αντίστοιχους χάρτες. Και η Ελλάδα, πάντα μικρή κουκίδα στο χάρτη, κάτω από τη μπότα του κατακτητή ή σαν πυριτιδαποθήκη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.