Κοσμος

Ρεκόρ - 12 τόνοι κοκαΐνης θαμμένοι στη γη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην Κολομβία

Η μεγαλύτερη κατάσχεση ποσότητας ναρκωτικών στα 40 χρόνια επιχειρήσεων της δίωξης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την κατάσχεση ενός φορτίου 12 τόνων κοκαΐνης, μιας ποσότητας που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. «Ποτέ πριν, αφότου αρχίσαμε πριν από 40 και πλέον χρόνια να καταπολεμούμε τη διακίνηση ναρκωτικών, δεν είχαμε κάνει μια κατάσχεση τέτοιου μεγέθους», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους.

«Με αυτή την κατάσχεση, ξεπεράσαμε την (κατασχεθείσα) ποσότητα της περασμένης χρονιάς: κατασχέθηκαν 362 τόνοι αυτή τη χρονιά», έναντι 317 τόνων κοκαΐνης το 2016, υπογράμμισε ο πρόεδρος Σάντος.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία ανέφερε ότι περίπου 400 στελέχη της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών συμμετείχαν σε μια επιχείρηση σε τέσσερις ιδιοκτησίες στις πόλεις Τσιγοροδό και Καρέπα. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν θαμμένα κάτω από τη γη.

Το φορτίο ανήκε στην Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία οργανωμένου εγκλήματος στη λατινοαμερικάνικη χώρα, η οποία επιδίδεται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών. Ο αρχηγός της συμμορίας, Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, ή «Οτονιέλ», είναι ο πλέον καταζητούμενος κακοποιός σήμερα στην Κολομβία.
 

Η συμμορία, την οποία σχημάτισαν πρώην παραστρατιωτικοί που ανήκαν σε ένοπλες ομάδες της άκρας δεξιάς, είχε ανακοινώσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου ότι θέλει να κλείσει μια συμφωνία προκειμένου τα μέλη της να παραδοθούν ομαδικά στις αρχές, μετά τις εντατικές επιχειρήσεις εναντίον της που διεξάγουν οι αρχές τα τελευταία δύο χρόνια.

Η οργάνωση αριθμούσε άλλοτε 4.000 μέλη, αλλά μετά την ολομέτωπη επίθεση εναντίον της που εξαπέλυσε η κυβέρνηση υπολογίζεται ότι σήμερα διαθέτει περίπου 1.800 άνδρες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Με περίπου 1.460.000 στρέμματα γης να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύλων κόκας, του φυτού που αποτελεί τη βάση της κοκαΐνης, η Κολομβία κατατάχθηκε το 2016 στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή και στην εξαγωγή του ναρκωτικού αυτού (886 τόνοι), σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ