- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι εννοείτε ότι «κέρδισε μία βίζα στη λοταρία»;
Ακούμε μέρες τώρα ότι ο δράστης της επίθεσης στο Μανχάταν κέρδισε τη βίζα του με κλήρωση. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Μία λοταρία, και μάλιστα πλέον ηλεκτρονική, προσφέρει κάθε χρόνο μία ελπίδα για το αμερικάνικο όνειρο σε αμέτρητους ξένους υποψήφιους. Και από αυτούς 50.000 κερδίζουν την πολυπόθητη βίζα και ξεκινούν το νόμιμο ταξίδι τους για τις ΗΠΑ για μία νέα ζωή.
Διοργάνωση:
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα αυτό που ονομάζουμε State Department διοργανώνει την λοταρία της πράσινης κάρτας ή μάλλον αυτό που επίσημα πια σήμερα λέγεται «Electronic Diversity Visa Lottery».
Κόστος:
Η εγγραφή σε αυτήν την λοταρία γίνεται εντελώς δωρεάν και γενικά σε όλη την διαδικασία ο υποψήφιος δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα.
Δώρο:
Το πολύτιμο δώρο της κλήρωσης είναι μία πράσινη κάρτα, μία δηλαδή κάρτα μόνιμης διαμονής που επιτρέπει στον τυχερό να εγκατασταθεί και να εργαστεί νόμιμα στις ΗΠΑ.
Προϋποθέσεις:
Ο νικητής πρέπει να αποδείξει ότι έχει απολυτήριο λυκείου ή δύο χρόνια επαγγελματικής προϋπηρεσίας σε μία θέση που απαιτεί μία σχετική μόρφωση.
Έλεγχος:
Εκτός από τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτεί η λοταρία, γίνεται και έλεγχος του ποινικού μητρώου, των οικογενειών καθώς και της κατάστασης της υγείας του κάθε αιτούμενου.
Στάτους:
Η λοταρία αυτή δεν έχει καμία σχέση με αιτούντες άσυλο, παράνομους μετανάστες στις ΗΠΑ, πρόσφυγες κλπ. Αφορά αποκλειστικά ανθρώπους που ζουν νόμιμα σε μία από τις συγκεκριμένες χώρες της λίστας και ζητούν άδεια για να μεταναστεύσουν νόμιμα στις ΗΠΑ και να εργαστούν εκεί.
Δικαιώματα:
Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όσων κερδίσουν την πράσινη κάρτα είναι ίδια με αυτά των αμερικάνων πολιτών με δύο βασικές εξαιρέσεις. Δεν μπορούν να ψηφίσουν και δεν μπορούν να οριστούν σαν ένορκοι.
Προοπτική:
Μετά από πέντε χρόνια τουλάχιστον που κάποιος διαθέτει πράσινη κάρτα, έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτηση για πολιτογράφηση.
Προτεραιότητες και Εξαιρέσεις:
Το σύστημα της λοταρίας αβαντάρει τις χώρες με μικρό ποσοστό μετανάστευσης στις ΗΠΑ την τελευταία πενταετία. Κάποιες χώρες έτσι αποκλείονται εντελώς από την κλήρωση όταν θεωρείται ότι ο αριθμός όσων έχουν μεταναστεύσει στην Αμερική έχει πιάσει ταβάνι. Για παράδειγμα, στην επόμενη λοταρία, αυτή του 2019 είναι ήδη εκτός λίστας το Μπαγλαντές, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Κολομβία, η Νότια Κορέα, η Γουατεμάλα, η Αιτή, η Ινδία, η Τζαμάικα, το Μεξικό, η Νιγηρία, το Πακιστάν, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρείται η Βόρια Ιρλανδία), το Σαλβαντόρ και το Βιετνάμ.
Συμμετοχές:
Το 2016, πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στη λοταρία, ελπίζοντας να κληρωθούν και να κερδίσουν νόμιμη άδεια διαμονής και εργασίας στις ΗΠΑ. Το 2017 οι συμμετοχές έφτασαν περίπου τα 20 εκατομμύρια.
Χώρες:
Η γη χωρίζεται σχηματικά σε έξι περιοχές για το σύστημα της λοταρίας: Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Νότια Αμερική και Ωκεανία. Καμία χώρα δεν μπορεί να λάβει πάνω από το 7% των συνολικών αδειών που δίνεται, δηλαδή δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 3.500 που κερδίζουν πράσινη κάρτα.
Κερδισμένοι:
Κερδισμένοι δεν είναι μόνο οι 50.000 που κληρώνονται αλλά και κάποια μέλη της οικογένειάς τους τα οποία υποχρεωτικά λαμβάνουν την πράσινη κάρτα πακέτο με αυτούς. Έτσι το 2017 συνολικά 100.000 άτομα εξασφάλισαν μέσω της λοταρίας άδεια στις ΗΠΑ.
Απειλή:
Μπορεί ο Τραμπ να τα έχει πάρει στο κρανίο με την λοταρία εξαιτίας της πρόσφατης επίθεσης ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται η λοταρία με την τρομοκρατία. Το ίδιο το Κογκρέσο σε έκθεσή του το 2011 σημειώνει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Επιθέσεις:
Το 2002 ένας Αιγύπτιος, ο Hesham Mohamed Hadayet λίγο αφού η γυναίκα του κέρδισε πράσινη κάρτα στη λοταρία, σκότωσε με όπλο δύο άτομα και τραυμάτισε τέσσερα ακόμα στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και αυτή μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν η μόνη γνωστή υπόθεση επίθεσης που σχετίζεται με τη λοταρία.