Κοσμος

Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία: Η «Σιδηρά Κυρία» της Καταλονίας (εικόνες)

Ποια είναι η γυναίκα που κρατά στα χέρια της τις τύχες ενός λαού ο οποίος είδε τον ηγέτη του να το βάζει στα πόδια και να ρίχνει άγκυρα στο Βέλγιο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κάρλος Πουτζδεμόν δεν είναι πια εδώ. Πριν καν αρχίσει ο χρόνος να μετρά αντίστροφα για να κάνει πράξη τις απειλές του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι (διάλυση τοπικής κυβέρνησης, κήρυξη πρόωρων εκλογών, ποινικές διώξεις), ο ηγέτης των Καταλανών έφτιαξε άρον άρον βαλίτσα και πήγε στο Βέλγιο.

Σε μια χώρα, όπου λόγω των εξτρεμιστών της Φλάνδρας, υπάρχουν ανοικτές αγκάλες για να τον υποδεχτούν. Κι ας άφησε πίσω του έναν λαό διχασμένο και μια οικονομία που δέχεται πιέσεις λόγω των χειρισμών του στο δημοψήφισμα. Πλέον, διαπραγματεύεται τους όρους για να γυρίσει και υποστηρίζει ότι θα είναι υποψήφιος στις νέες περιφερειακές εκλογές. Μέχρι τότε, πάντως, μπορεί να κάνει αναρτήσεις στην ιστοσελίδα που άνοιξε, παρουσιάζοντας θέσεις, απόψεις και γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων «επεισοδιακών» μηνών.

Πίσω στην Καταλονία, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί σε μια γυναίκα: Τη Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, η οποία (σε άμεση εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος για την ανάκτηση του ελέγχου της επαρχίας από τη Μαδρίτη) τέθηκε επικεφαλής της περιοχής.

Η αντιπρόεδρος της Καταλονίας ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι μετά τις απομακρύνσεις των Κάρλες Πουτζντεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας, όπως και όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, η συγκεκριμενη πολιτικός αναμένεται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην «επόμενη ημέρα».

Αντιπρόεδρος από το 2011

Γεννημένη στις 10 Ιουνίου του 1971, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία είναι αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης από το 2011, από τότε δηλαδή που εξελέγη ο Ραχόι στην πρωθυπουργία.

Μοναχοπαίδι δεξιάς οικογένειας, σπούδασε Νομική και αρχικά εργάστηκε ως δικηγόρος. Ασχολείται με την πολιτική από το 2000, οπότε και ενσωματώθηκε στις τάξεις του Λαϊκού Κόμματος ως νομική του σύμβουλος. Πριν κατέβει στον πολιτικό στίβο, η 46χρονη ήταν δικηγόρος του κράτους, από τα 27 της χρόνια, ανήκε δηλαδή σε ένα ελιτίστικο σώμα νομικών που υπηρετεί τον κρατικό μηχανισμό.

Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή, σε μια αναμέτρηση που κατέληξε σε ήττα για το Λαϊκό Κόμμα εξαιτίας των κακών χειρισμών του τότε πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη. Το κόμμα επέστρεψε στην εξουσία το 2011 και εκείνη ανέλαβε τον ρόλο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου σε μια εποχή που η ισπανική Κεντροδεξιά είχε κάνει «σημαία» της την υπόσχεση για οικονομική ανάκαμψη έπειτα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.

Η χρονιά εκείνη ήταν ορόσημο και για την προσωπική της ζωή καθώς τότε απέκτησε το πρώτο και μοναδικό παιδί της, ένα αγόρι, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Μητρότητα - Πολιτική σημειώσατε... διπλό

Το γεγονός, μάλιστα, ότι επέστρεψε στα εργασιακά της καθήκοντα 11 ημέρες μετά τη γέννα, προκάλεσε αρκετά αρνητικά σχόλια, με τη βρετανική «Daily Telegraph» να της ασκεί τη σκληρότερη κριτική: «Ενώ οι περισσότερες νέες μητέρες περνούν τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα εξουθενωμένες, προσπαθώντας να συνηθίσουν τη νέα ρουτίνα του θηλασμού και της αλλαγής πάνας, το ανερχόμενο αστέρι της κυβέρνησης επιχειρεί να διαπραγματευτεί μια τελείως διαφορετική κατάσταση», ξεκινούσε το επιθετικό κείμενο της αρθρογράφου.

Ωστόσο, πολλοί ήταν και αυτοί που έσπευσαν να την υπερασπιστούν: «Αν η Σοράγια είχε μείνει στο σπίτι για τέσσερις μήνες, θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της» δήλωνε τότε η Νούρια Τσιντσίλα, καθηγήτρια του IESE, μιας από τις καλύτερες σχολές στον κόσμο για τη διοίκηση επιχειρήσεων. «Περνάμε πολύ δύσκολες ημέρες στην Ισπανία και εκείνη έχει να κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά» είχε προσθέσει.

Χαρτοφυλάκια στις κυβερνήσεις Ραχόι

Στις κυβερνήσεις Ραχόι η Σοράγια ανέλαβε διαδοχικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Υγείας. Εκτός από αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, πέρυσι τον Νοέμβριο ανέλαβε το Υπουργείο Περιφερειακών Διοικήσεων, θέση που αφορά την καταλανική κρίση.

Από το 2011, όταν τέθηκε στη δεύτερη θέση της εκλογικής λίστας της παράταξης, θεωρείται μία εκ των πολιτικών με το μεγαλύτερο βάρος στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος, μαζί με τη Μαρία Ντολόρες δε Κοσπεδάλ (Σ.τ.Σ: η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος και υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης υπό τον Μαριάνο Ραχόι από τον Νοέμβριο του 2016 -η πρώτη γυναίκα γενικός γραμματέας πολιτικού κόμματος στην Ισπανία).

BBC: Ικανή πολιτικός

Όπως επισημαίνει το BBC, πρόκειται για μια ικανή πολιτικό που όμως δεν διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα. Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή, η Σοράγια δεν επλήγη από τα σκάνδαλα διαφθοράς που «αμαύρωσαν» το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και αντιμετωπίζεται με σεβασμό και εμπιστοσύνη από τα υψηλά κλιμάκια της παράταξης. 

Όπως σχολιάζει στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Μανουέλ Αρίας-Μαλδονάδο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μια ημέρα προτού η Μαδρίτη αναλάβει την άμεση διοίκηση της Καταλονίας, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία έλεγε ενώπιον της Γερουσίας: «Πρέπει να τη σώσουμε (την Καταλονία). Οι ηγέτες της έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο: Υποσχέθηκαν ένα όνειρο αλλά κάνουν κόλπα».

«Οι απόψεις σχετικά με το πρόσωπό της αναπόφευκτα διίστανται. Ως γυναίκα πολιτικός της Κεντροδεξιάς δεν είναι ιδιαίτερα αρεστή στις αριστερές φεμινίστριες παρά τις φεμινιστικές της αξίες, αλλά γενικώς θεωρείται ικανή παρότι κάποιοι εκτιμούν ότι στο τέλος θα αποδειχτεί αναποτελεσματική» προσθέτει ο Αρίας-Μαλδονάδο.

Τώρα, πλέον, επισημαίνουν Ισπανοί αναλυτές, η ίδια καλείται να πείσει τους περίπου δύο εκατομμύρια Καταλανούς, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, ότι έπεσαν θύματα πλάνης.

Πολιτικός για τα δύσκολα

Το Reuters την έχει χαρακτηρίσει «εκλεκτή του Ραχόι» στη διαχείριση κρίσεων και μάλιστα τόσο διαφορετικού περιεχομένου όπως ένα κρούσμα του ιού Έμπολα το 2014 και η συντριβή του αεροπλάνου της Germanwings το 2015.

Το αμερικανικό έντυπο USA Today υποστήριξε το 2015 ότι είναι «μία από τις πέντε ισχυρότερες γυναίκες της Ευρώπης». «Παρότι δεν είναι ο καλύτερος πολιτικός ρήτορας, αναδείχθηκε στη δημοφιλέστερη υπουργό μιας αντιδημοφιλούς κυβέρνησης» πρόσθεσε.