Κοσμος

Κενό εξουσίας στον Λίβανο - Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

«Η χώρα είναι αδύναμη για να αντέξει την παραίτηση Χαρίρι»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Αλ Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά. Την ανακοίνωση της παραίτησής του έκανε από τηλεοράσεως.

Υποστήριξε ότι το κλίμα στον Λίβανο μοιάζει με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την δολοφονία του πατέρα του. Ο κ. Χαρίρι άσκησε κριτική σε βάρος του Ιράν και της Χεζμπολάχ και τόνισε ότι θεωρεί ότι υπάρχει «σχέδιο δολοφονίας του». Ο φιλοδυτικός, σουνίτης μουσουλμάνος πολιτικός ηγείτο κυβέρνησης συνασπισμού διάφορων πολιτικών δυνάμεων.

Η πολιτική ζωή του Λιβάνου βρίσκεται σε φάση κρίσης από την έναρξη του συριακού εμφυλίου, καθώς το σύστημα της χώρας είναι περίπλοκο ώστε η εξουσία να μοιράζεται μεταξύ χριστιανών, σουνιτών μουσουλμάνων και σιιτών μουσουλμάνων.

Στο μεταξύ ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη λέγοντας πως η χώρα είναι αδύναμη για να αντέξει τις επιπτώσεις από την παραίτηση του Σαάντ αλ-Χαρίρι από την πρωθυπουργία και δεν είναι σε θέση να αντιταχθεί στο Ιράν.

Η παραίτηση κινδυνεύει να βυθίσει τον Λίβανο στη θρησκευτική βία μεταξύ των Λιβανέζων σουνιτών και των σιιτών μουσουλμάνων. «Ανησυχώ για την οικονομία, φυσικά, και ανησυχώ και για την πολιτική. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε τους Ιρανούς από τον Λίβανο», δήλωσε ο Τζουμπλάτ στο Reuters.

Ο ίδιος πρότεινε τον συμβιβασμό με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι οι συνθήκες στην περιοχή να επιτρέψουν τον διάλογο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν. «Ο Λίβανος έχει αρκετά προβλήματα. Είναι πολύ αδύναμος για μια τέτοια παραίτηση γιατί θα έχει έναν υπερβολικά αρνητικό αντίκτυπο», είπε ο Τζουμπλάτ, ένας από τους Λιβανέζους πολιτικούς με την μεγαλύτερη επιρροή. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την παραίτηση Χαρίρι.

Οι Δρούζοι αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου και ο Τζουμπλάτ έχει πολλές φορές παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στην πολιτική της χώρας του.

Η αντίδραση της Τεχεράνης

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η παραίτηση Χαρίρι θα προκαλέσει ένταση στον Λίβανο και στην περιοχή. «Η επανάληψη από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου των μη ρεαλιστικών και ανυπόστατων κατηγοριών των σιονιστών, των Σαουδαράβων και των Αμερικανών κατά του Ιράν αποτελεί ένδειξη ότι η παραίτηση αυτή είναι ένα νέο σενάριο για την πρόκληση εντάσεων στον Λίβανο και στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπός του Μπαχράμ Κασεμί. «Αλλά πιστεύουμε ότι ο ανθεκτικός λαός του Λιβάνου θα περάσει εύκολα από αυτό το στάδιο».