Κοσμος

Η εξαγορά της σιωπής

Ο Χρήστος Λουτράδης αναλύει από το Λονδίνο ένα σκάνδαλο υποκλοπών

Χρήστος Λουτράδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φαίνεται ότι κάπου απαγορεύεται. Ο λόγος για την υποκλοπή συνομηλιών για λόγους ''δημοσιογραφικούς''. Μια από τις πιο ισχυρές επιτροπές της Βουλής των Κοινοτήτων στην Μεγάλη Βρετανία κατηγόρησε την εφημερίδα News of the World , που ανήκει στις επιχειρήσεις Murdoch, για την πιο ευρεία επιχείρηση υποκλοπών σε πολιτικούς επιχειρηματίες ακόμη και σε πρωτοκλασάτα στελέχη της αστυνομίας και του στρατού. Η διαμάχη πια παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Οι 167 σελίδες των συμπερασμάτων της επιτροπής βρίθουν καταγγελειών για τον ρόλο της εφημερίδας όχι μόνο στις υποκλοπές αλλά και στην συγκάλυψη του σκανδάλου. Αναφέρεται δε συγκεκριμένα στην απουσία εσωτερικού καταμερισμού ευθυνών απο τους ιθύνοντες της εφημερίδας.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο των συμπερασμάτων της επιτροπής αποτελεί η καταγγελία των βουλευτών για την '' εξαγορά της σιωπής'' των θυμάτων της εφημερίδας μέσω ενός νεφελώδους οικονομικού συμβιβασμού μεταξύ αυτών και της εφημερίδας.

Εξαγορά της σιωπής που είχε στο επίκεντρο της τον Andy Coulson , τότε διεθυντή της εφημερίδας , και τώρα διεθυντή επικοινωνίας του Κάμερον , ηγέτη των Συντηρητικών.

Την συνέχεια στον μαραθώνιο των αποκαλύψεων για τον ρόλο της ''News of the World'' συνέχισε η Guardian που αποκάλυψε πάλι στοιχεία για τον ρόλο του πρώην εκδότη της εφημερίδας και νύν διευθυντή επικοινωνίας του Κάμερον , Andy Coulson. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα η μοναδική πράξη αντίδρασης του τότε διευθυντή ήταν να προχωρήσει σε εσωτερικό έλεγχο προσλαμβάνωντας ιδιωτικό ντεντέκτιβ με ''πλούσιο βιογραφικό'' έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό κατηγορίες για χρηματισμό αστυνομικών και εκβιασμό ...άλλων αστυνομικών ..υπαλλήλων. Ο ''ταλαντούχος'' ντεντέκτιβ είχε προσληφθεί λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή του από επτάχρονη κράτηση στις φυλακές της Γηραιάς Αλβιώνας.

Η προσωπική αναφορά στον  Coulsonν δίνει και πολιτική χροιά στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο όμιλος του Murdoch σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε την επιτροπή για ''μικρο-κομματική λογική'' και την εφημερίδα Guardian που αποκάλυψε το σκάνδαλο για εμμονική στοχοποίηση για λόγους επιχειρηματικούς.

Η ανακοίνωση κλείνει με την απειλή-παρατήρηση ότι η απόφαση της επιτροπής θα επιφέρει καίριο πλήγμα ''στις επιχειρήσεις τύπου γενικότερα''.

Στην μάχη ηγεμονίας και επιβίωσης στο σκληρό πολιτικό-δημοσιογραφικό σύστημα της Γηραιάς Αλβιώνας μπήκε και το πρωθυπουργικό γραφείο που δήλωσε ''συγκλονισμένο '' από το βάθος της υπόθεσης, κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί όλους.

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές του Μαίου το κλίμα στο Λονδίνο βαραίνει όχι μόνο από πλευράς καιρού αλλά και για το ποιός θα ανέβει στο βάθρο του απόλυτου πολιτικού αλλά και μιντιακού άρχοντα.