Κοσμος

Στις κάλπες η Ιαπωνία με τις απειλές της Βόρειας Κορέας στο φόντο

Φαβορί για επανεκλογή ο Σίνζο Άμπε

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Ιάπωνες άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες σήμερα το πρωί για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο συνασπισμός υπό τον οποίο αναμένεται να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία και νέα θητεία στην κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, με τις απειλές της Βόρειας Κορέας να δεσπόζουν στο φόντο.

Ο εθνικιστής ιάπωνας πρωθυπουργός μοιάζει να οδεύει σε άνετη νίκη και αναμένεται να μείνει στο πηδάλιο ως το 2021, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020.

Ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά) και του κόμματος Κομέιτο αναμένεται να καταλάβει περίπου 300 από τις 465 έδρες της ιαπωνικής Βουλής, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Θα αφήσει έτσι πολύ μακριά πίσω του μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη και εξασθενημένη. Το νεότευκτο Κόμμα της Ελπίδας (δεξιά) της χαρισματικής κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε και το επίσης νέο Δημοκρατικό Συνταγματικό Κόμμα (κεντροαριστερά) αναμένεται ότι θα καταλάβουν το καθένα περίπου πενήντα έδρες.

Έπειτα από μια εξαιρετικά σύντομη προεκλογική εκστρατεία 12 ημερών, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (01:00 ώρα Ελλάδας) υπό αδιάκοπη βροχή στο Τόκιο και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς ένας τυφώνας με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις θα συνεχίσει να πλήττει την ιαπωνική επικράτεια τουλάχιστον ως την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, στις 20:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας).

Η συμμετοχή μπορεί να επηρεαστεί από την κακοκαιρία, παρότι πολλοί από τους περίπου 100 εκατομμύρια Ιάπωνες σε ηλικία ψήφου έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα εκ των προτέρων, κάτι που είναι δυνατόν στην Ιαπωνία πολλές ημέρες πριν από την επίσημη διεξαγωγή της διαδικασίας σε τοποθεσίες που έχουν προκαθοριστεί. Σύμφωνα με αναλυτές, η μικρή συμμετοχή πιθανόν θα ευνοήσει τον Άμπε, καθώς οι συντηρητικοί ψηφοφόροι έμοιαζαν οι πιο αποφασισμένοι.

Στην τελευταία προεκλογική ομιλία του, στην εμπορική συνοικία Ακιχαμπάρα στο Τόκιο, ο Άμπε δεσμεύτηκε το Σάββατο να αντιμετωπίσει τις απειλές της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα «βουλιάξει» τα ιαπωνικά νησιά, πάνω από τα οποία έχουν περάσει βαλλιστικοί πύραυλοι που δοκίμασε. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισχυρή διπλωματία», είπε ο ιάπωνας πρωθυπουργός, υποσχόμενος να συνεργαστεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Καθώς η Πιονγκγιάνγκ «μας απειλεί εσκεμμένα και οξύνει τις εντάσεις, δεν πρέπει να διστάσουμε», συμπλήρωσε.

«Δεν πρέπει να παραμείνουμε στο status quo μιας αποχαυνωμένης πολιτικής που δεν επέτρεψε να γίνουν δραστικές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», είπε από την πλευρά της η Γιουρίκο Κόικε σε μια προεκλογική της ομιλία.

Εν μέσω σκανδάλων ευνοιοκρατίας που εξελίσσονταν σε βαρίδια για τη δημοτικότητά του και μετά την ιστορική ήττα του κόμματός του στις τοπικές εκλογές στο Τόκιο τον Ιούλιο, στις οποίες επικράτησε η Κόικε, ο Άμπε, 63 ετών, αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι στα τέλη Σεπτεμβρίου το χαρτί της διάλυσης της κάτω Βουλής, έναν χρόνο και πλέον πριν την καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Ήθελε έτσι να εκμεταλλευθεί την αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης. Η Κόικε πάντως έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κινήματος με την ίδια επικεφαλής.

Η 65χρονη δεξιά πολιτικός, άλλοτε βεντέτα της ιαπωνικής τηλεόρασης με μεγάλη ικανότητα στην επικοινωνία, πρώην υπουργός Άμυνας του Άμπε, επίσης εθνικίστρια, ταρακούνησε έτσι τη ληθαργική πολιτική σκηνή και πρωταγωνίστησε στην ανασύνθεσή της.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως πρότινος η σημαντικότερη παράταξη της αντιπολίτευσης, αφανίστηκε: μέρος του απορροφήθηκε στο Κόμμα της Ελπίδας, ενώ ένας πρώην βαρόνος του, ο Γιουκίο Εντάνο, ίδρυσε το Δημοκρατικό Συνταγματικό Κόμμα.

Όμως η Κόικε έχασε γρήγορα μέρος της ορμής της, καθώς δεν είναι υποψήφια για να εκλεγεί στη Βουλή, σε μια χώρα όπου το Σύνταγμα προβλέπει πως ο ή η πρωθυπουργός προέρχεται από τα μέλη της Βουλής ή της Γερουσίας. Για αρκετούς πολιτικούς παρατηρητές, η Κόικε άφησε έτσι το κόμμα της να κατέβει στην αναμέτρηση σαν «ακυβέρνητο καράβι».

Αντιμέτωπος με τη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού, τον αποπληθωρισμό που υπονομεύει την ιαπωνική οικονομία εδώ και δύο δεκαετίες και μια ασθμαίνουσα ανάπτυξη, ο Άμπε υπόσχεται να συνεχίσει μια πολιτική τόνωσης της οικονομίας που έχει γίνει γνωστή με την ονομασία «αμπενόμικς»: γενναίες δημόσιες δαπάνες, χαλαρή νομισματική πολιτική για να τροφοδοτείται η αγορά με ρευστότητα.

Η Κόικε αντιπροτείνει μια οικονομική πολιτική που η ίδια αποκαλεί «γιουρινόμικς» και προβλέπει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ. Επίσης διαφοροποιείται από τον αντίπαλό της διατρανώνοντας την πρόθεσή της να απαλλάξει τη χώρα από την πυρηνική ενέργεια, μετά το εθνικό τραύμα που προκάλεσε στην Ιαπωνία το δυστύχημα στη Φουκουσίμα το 2011.

Τόσο ο Άμπε όσο και η Κόικε τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης του ειρηνιστικού συντάγματος της Ιαπωνίας, που υπαγορεύθηκε το 1947 από τις ΗΠΑ μετά την παράδοση της αυτοκρατορίας και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου—το άρθρο 9 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι η χώρα «ποτέ» δεν πρόκειται να εμπλακεί ξανά σε πόλεμο.

Το Δημοκρατικό Συνταγματικό Κόμμα εναντιώνεται στην αναθεώρηση.