Κοσμος

Πούτιν για Καταλονία: «Δεν σας άρεσε όταν η Κριμαία κήρυττε ανεξαρτησία»

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά» από την Ευρώπη βλέπει στην ισπανική κρίση ο Ρώσος πρόεδρος - Τι είπε για το Κόσοβο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την καταλανική κρίση «εσωτερική υπόθεση» της Ισπανίας, επικρίνοντας ωστόσο την πολιτική «των δύο μέτρων και δύο σταθμών» των Ευρωπαίων μπροστά στις επιθυμίες ανεξαρτητοποίησης των λαών.

«Όλα όσα εκτυλίσσονται είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας και πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού νόμου σε συμφωνία με τις δημοκρατικές παραδόσεις της» επεσήμανε την Πέμπτη ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Διεθνούς Λέσχης «Βαλντάι» (Vladai) στο Σότσι (νότια Ρωσία).

Κατόπιν ο Ρώσος ηγέτης κατήγγειλε μια πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με αυτά τα ζητήματα. «Φαίνεται πως στα μάτια ορισμένων από τους εταίρους μας, υπάρχουν "νόμιμοι" υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας και υπάρχουν και "αυτονομιστές" που δεν έχουν δικαίωμα να προασπίζονται τα δικαιώματά τους, ακόμα και μέσω των δημοκρατικών μηχανισμών» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτού του είδους "τα δύο μέτρα και δύο σταθμά" (…) ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Κριμαία

«Όταν η Κριμαία κήρυξε την ανεξαρτησία της, βασιζόμενη σε ένα δημοψήφισμα για την προσάρτησή της στη Ρωσία, αυτό δεν σας άρεσε για τον έναν ή τον άλλο λόγο» είπε, την ώρα που η Μόσχα βρίσκεται στο στόχαστρο ευρωπαϊκών κυρώσεων για την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου τον Μάρτιο του 2014.

«Και να τώρα, η Καταλονία και σε μια άλλη περιοχή το Κουρδιστάν και ο κατάλογος δεν έχει τέλος» συμπλήρωσε.

Κόσοβο

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε τη στήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, την οποία η Μόσχα δεν αναγνωρίζει, «προκειμένου να ικανοποιήσει την (…) Ουάσιγκτον».

Σχετικά με την Καταλονία, ο Πούτιν μίλησε για μια «ομόφωνη καταδίκη των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας» από την ΕΕ.

«Κανείς δεν γνώριζε αυτές τις αντιφάσεις που διαρκούν εδώ και αιώνες στους κόλπους της ΕΕ; Γνώριζαν, έτσι δεν είναι; Κι όμως χαιρέτισαν -χωρίς να κρύβουν τη χαρά τους- την εμφάνιση μιας σειράς κρατών στην Ευρώπη» πρόσθεσε.