- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Αγία Ελένη, ένα από τα πιο απομακρυσμένα και απομονωμένα σημεία στον πλανήτη και τόπος εξορίας του Ναπολέοντα, «μπήκε» στον 21ο αιώνα μόλις το περασμένο Σάββατο καθώς υποδέχθηκε την πρώτη του εμπορική πτήση.
Με το που το αεροπλάνο «πάτησε γη» οι 68 επιβάτες της πτήσης από Γιοχάνεσμπουργκ στο ηφαιστειογενές νησί της Αγίας Ελένη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
«Ποτέ στην ζωή μου δεν έχω συγκινηθεί τόσο πολύ», δήλωσε η Λίμπι Γουέιρ Μπριν, μια Βρετανή ταξιδιωτική πράκτορας που διοργανώνει ταξίδια τουριστών στο νησί τα τελευταία 12 χρόνια. Η ίδια ταξίδεψε αεροπορικώς από την Σκωτία μόνο και μόνο για να επιβιβαστεί στην πτήση από Γιοχάνεσμπουργκ και έβαλε τα κλάματα καθώς άγγιξε τον εντυπωσιακό αεροδιάδρομο στην άκρη του γκρεμού. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα δω αυτή την μέρα», δήλωσε. Κατά πάσα πιθανότητα αυτοί που επίσης δεν περίμεναν να ξημερώσει αυτή η ημέρα είναι 4.500 κάτοικοι αυτού του νησιού, το οποίο ανήκει στους Βρετανούς από το 1658.
Η σκέψη για την κατασκευή ενός αεροδρομίου υπάρχει από τη δεκαετία του ’30. Το καλύτερο σημείο, σε έναν από τους λίγους επίπεδους χώρους σε αυτό το βραχώδες νησί, αποκλείστηκε καθώς βρισκόταν κοντά σε έναν τόπο επώασης ενός προστατευόμενου είδους αργυροπουλιού.
Η κατασκευή αεροδρομίου σε ένα νέο σημείο στην κορυφή μιας κοιλάδας συνάντησε πολυάριθμα εμπόδια και καθυστερήσεις, με το συνολικό κόστος να εκτοξεύεται στα 285 εκατομμύρια λίρες...ή πάνω από 60.000 λίρες για κάθε Άγιο, όπως είναι γνωστοί οι κάτοικοι του νησιού, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης που επέκριναν το υπερβολικό κόστος που κάλυψε η βρετανική κυβέρνηση.
Τελικά ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης ολοκληρώθηκε το 2016 αλλά τα επίσημα εγκαίνια καθυστέρησαν για ένα χρόνο, καθώς οι πλευρικοί άνεμοι καθιστούσαν το αεροδρόμιο μη ασφαλές για την προσγείωση μεγάλων αεροσκαφών. Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης στη Βρετανία τα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να καταδικάσουν το έργο στην Αγία Ελένη ως «το πιο άχρηστο αεροδρόμιο στον κόσμο».
Η πτήση του Σαββάτου αναχώρησε, αλλά στο νησί παραμένουν οι 68 νεοαφιχθέντες τουρίστες, οι οποίοι αλωνίζουν το νησί των ανέμων.
Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αγίας Ελένης θα είναι εβδομαδιαίες. Πριν από το αεροπλάνο το νησί συνδεόταν μόνο ακτοπλοϊκώς με το Κέιπ Τάουν. Ένα θαλάσσιο ταξίδι με το βρετανικό ταχυδρομικό πλοίο RMS St. Helena.