- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί που ζουν στην Καταλονία και σε άλλες περιοχές της χώρας κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους της Βαρκελώνης για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της περιφέρειας, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση που πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.
«Ζήτω η Καταλονία! Ζήτω η Ισπανία!» φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Ισπανίας, ένα θέαμα πρωτόγνωρο στην χώρα μετά το τέλος του καθεστώτος του δικτάτορα Φράνκο.
Επιπλέον, η διαδήλωση αυτή ήταν η πρώτη μεγαλειώδης κινητοποίηση κατά της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη μετά την έναρξη της κρίσης. Κεντρικό σύνθημα στα χείλη όλων: «Αρκετά! Ας ξαναβρούμε τη σωφροσύνη μας!».
Μένουμε Ισπανία
Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 350.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, ενώ οι διοργανωτές μιλούν για 930- 950.000 διαδηλωτές.
«Η δημοκρατία στην Ισπανία είναι εδώ για να μείνει και καμία συνωμοσία των αυτονομιστών δεν θα την καταστρέψει» δήλωσε ενώπιον του πλήθους ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας Μάριο Βάργας Λιόσα.
Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν επίσης σημαίες της Καταλονίας και της Ε.Ε., θεωρούν ότι αποτελούν τη «σιωπηρή πλειοψηφία» που δεν έχει μιλήσει για το θέμα από τότε που οι αυτονομιστές διοργάνωσαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι εμείς επίσης, εμείς είμαστε πολυάριθμοι. Δεν ακούμε παρά τους άλλους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαντιάγο Μαρτίν, 37 ετών, που ήλθε οδικώς από την Ταραγόνα, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά.
Όλοι ενωμένοι
Πολλοί ήταν εκείνοι που ήλθαν από άλλες περιοχές της Ισπανίας, περιλαμβανομένης της Μαδρίτης όπου σε δύο διαδηλώσεις το Σάββατο συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί, η μία ήταν υπέρ της «ενότητας» στην Ισπανία, η άλλη υπέρ του «διαλόγου» μεταξύ των Καταλανών και της υπόλοιπης χώρας.
«Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του νόμου βλάπτει όλους τους Ισπανούς. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι» δήλωσε ο Χουάν, που ήλθε από τη Μαδρίτη.
Διαδηλώσεις κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις Βρυξέλλες πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το παρόν στην πλατεία έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Ανυποχώρητη η ηγεσία δρομολογεί ανεξαρτησία
Η Καταλονία θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα, η οποία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα καταδείξουν την επικράτηση του «ναι», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή.
«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε "μονομερή" ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που μεταφορτώθηκαν στον ιστότοπο του δικτύου.
Η κυβέρνηση της Καταλονίας δηλώνει ότι το 90% και πλέον των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές και η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 43%.
Ο καταλανικός νόμος που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα κηρύξει την ανεξαρτησίας της περιφέρειας εντός 48 ωρών αφού η εκλογική επιτροπή της περιοχής επικυρώσει επίσημα την επικράτηση του «ναι».