Κοσμος

Νικόλ Μαλλιωτάκη: Ποια είναι η Ελληνοκουβανέζα πολιτικός που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης (εικόνες)

Ξεκινώντας από τη θέση του αουτσάιντερ, απειλεί τον νυν δήμαρχο  Μπιλ ντε Μπλάσιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H Νικόλ Μαλλιωτάκη έχει ένα όνειρο: Να γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Φίλοι, συγγενείς και μέλη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, από το οποίο και προέρχεται, προσπαθούν να την προσγειώσουν, δίνοντας έμφαση στην έλλειψη αναγνωρισιμότητάς (γεν. 11 Νοεμβρίου 1980) και κυρίως στην απουσία ισχυρής οικονομικής ώθησης.

Με πατέρα Κρητικό και μητέρα Κουβανέζα, η 36χρονη πολιτικός δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά της, έχοντας «κυκλώσει» την 7η Νοεμβρίου, ημέρα των τοπικών εκλογών στο «Μεγάλο Μήλο». Αντίπαλός της ο νυν δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάσιο ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα για δεύτερη διαδοχική φορά. Η υποψήφια με τους Ρεπουμπλικάνους έχει υιοθετήσει μια επιθετική προεκλογική εκστρατεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ενδοσχολική βία και στα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης.

«Σίγουρα είναι δύσκολο (να κερδίσω), ωστόσο πριν από αυτόν τον δήμαρχο υπήρξαν πέντε συνεχείς θητείες Ρεπουμπλικανών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι Νεοϋρκέζοι θα υποστηρίξουν έναν Ρεπουμπλικανό αν πιστεύουν ότι θα κάνει καλύτερη δουλειά» εξηγεί σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Η ίδια φροντίζει να παρουσιάζει τον εαυτό της ως «η υποψήφια της κοινής λογικής» που θα δώσει λύση σε προβλήματα της καθημερινότητας. «Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι η κυκλοφορία γίνεται κανονικά, ότι τα τρένα δουλεύουν, ότι τα παιδιά έχουν μια κανονική μόρφωση και ότι φροντίζουμε τους άστεγους» προσθέτει.

Σύμβουλος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτ Πατάκη (1995-2007) μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με αρκετές κοινότητες της πόλης, ενώ έχει πολύ καλή γνώση από προεκλογικές εκστρατείες καθώς από τα 16 της χρόνια εργαζόταν εθελοντικά σε αυτές.

Όπως αναφέρει, η ελληνική κοινότητα της πόλης την έχει στηρίξει πολύ, ιδιαίτερα στην εκλογική της περιφέρεια, Μπρούκλιν και Στέιτεν Άιλαντ. «Είναι ενθουσιασμένοι με την υποψηφιότητα» προσθέτει.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν η Νέα Υόρκη είναι έτοιμη για μια γυναίκα... Για μια πολη που είναι τόσο προοδευτική και σύγχρονη θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα να εκλέξουμε την πρώτη γυναίκα, ειδικά εφέτος που είναι η 100η επέτειος από τότε που οι γυναίκες έλαβαν το δικαίωμα της ψήφου στην πολιτεία» καταλήγει.