Κοσμος

Ισλαμικό Κράτος καλεί Ταλιμπάν: Έχουμε κοινό εχθρό, ας ενωθούμε

«Άνοιγμα» στους τζιχαντιστές «να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου» και να χτυπήσουν από κοινού τη Δύση  

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Άνοιγμα» στο λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» -ορκισμένο εχθρό των Ταλιμπάν από το 2015- επιχειρεί ο ηγέτης τους στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε τους μαχητές του να μην πολεμούν τους τζιχαντιστές της εξτρεμιστκής οργάνωσης, καθώς μοιράζονται κοινούς στόχους.

Όπως μετέδωσε το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο 1TV, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας της ασιατικής χώρας, ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χεμπατουλάχ Ακουντζάντα εξέδωσε νέες οδηγίες ζητώντας από τους πολεμιστές του να μην επιτίθενται στους μαχητές του ISIS. Η νέα διαταγή δόθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ακουντζάντα στη Μούσα Κάλα, προπύργιο των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν. Στο ταξίδι αυτό τον συνόδευαν μέλη του ηγετικού συμβουλίου της οργάνωσης, της λεγόμενης Κουέτα Σούρα, καθώς και οι «κυβερνήτες» που έχουν διορίσει οι Ταλιμπάν στις διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν τις οποίες έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, τότε θα σηματοδοτεί μια στροφή 180 μοιρών στις σχέσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων, που ευθύνονται για μαζικές επιθέσεις κατά αμάχων και δυτικών στόχων.

Η έχθρα γράφτηκε στο χιόνι

Προ διετίας οι Ταλιμπάν και το «Ισλαμικό Κράτος» είχαν κηρύξει μεταξύ τους αμείλικτο τζιχάντ («ιερό πόλεμο»), με τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπάκρ αλ Μπαγκντάντι να αποκαλεί τον πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, «τρελό και αγράμματο ηλίθιο».

Στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η εντεινόμενη δραστηριότητα των Ταλιμπάν σε περιοχές του βορείου Αφγανιστάν που συνορεύουν με κράτη της λεγόμενης Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην χώρες της ΕΣΣΔ) ενδεχομένως να σημαίνει ότι κάποιοι οπλαρχηγοί των Ταλιμπάν άλλαξαν στρατόπεδο και προσχώρησαν στον ISIS -εξέλιξη που επεκτείνει την επιρροή της οργάνωσης στην περιοχή.

Ενδεχόμενη σύμπραξη των δύο εξτρεμιστικών οργανώσεων θα συνιστούσε τεράστια πρόκληση τόσο για τους διεθνείς αντιτρομοκρατικούς συνασπισμούς όσο και για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στη ρημαγμένη -από τον πόλεμο- χώρα.