- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών από το νέο ξέσπασμα βίας στο Αφγανιστάν.
Ελάχιστες ώρες μετά την άφιξη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην πρωτεύουσα Καμπούλ, όλμοι χτύπησαν το αεροδρόμιο και καμικάζι πυροδότησαν εκρηκτικά. Η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν άμεση, με αεροσκάφη να εξαπολύουν πυραύλους κατά εξτρεμιστών σε κατοικία κοντά στο αεροδρόμιο, όπου ειδικές δυνάμεις της αφγανικής αστυνομίας προσπαθούσαν να εισέλθουν για να εξουδετερώσουν τους ενόπλους που είχαν οχυρωθεί εκεί.
Ωστόσο, ένας από τους πυραύλους δεν βρήκε τον στόχο του και προκάλεσε τον θάνατο αμάχων.
Εκπρόσωποι του αμερικανικού ΥΠΕΞ και του ΝΑΤΟ εξέφρασαν τη λύπη τους για τις απώλειες αυτές, χωρίς όμως να δώσουν στη δημοσιότητα ακριβή αριθμό των θυμάτων και περισσότερες λεπτομέρειες. Ένας πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για μία γυναίκα νεκρή και 11 τραυματίες.
«Λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα για να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ των αμάχων, ακόμη και καθώς οι εχθροί του Αφγανιστάν συνεχίζουν να δρουν εσκεμμένα σε τοποθεσίες που θέτουν τους αμάχους σε πολύ μεγάλο κίνδυνο» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.
Οι επιθέσεις και οι θάνατοι αμάχων επισκίασαν την επίσκεψη Μάτις στην πολύπαθη χώρα, η οποία πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ εμφανίζονται διατεθειμένες να αυξήσουν τις αεροπορικές επιδρομές για να στηρίξουν επιχειρήσεις της αφγανικής αστυνομίας κατά των Ταλιμπάν. Στις 21 Αυγούστου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς τις αρχές της ασιατικής χώρας στη μάχη τους κατά των Ταλιμπάν.
Είμαστε δίπλα σας
Ο Μάτις, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, διαβεβαίωσε πως οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να ελπίζουν σε μια στρατιωτική επικράτησή τους, ενώ έκανε λόγο για μια πιο «ολιστική» προσέγγιση από μεριάς Ουάσινγκτον, που δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και θα συμπεριλάβει και το Πακιστάν.
Για τους Ταλιμπάν «ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη και την πολιτική νομιμοποίηση» είναι να υπάρξει «μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», ξεκαθάρισε ο Μάτις.
Από τη μεριά του ο Γάνι είπε ότι η κυβέρνησή του «είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν», υπογραμμίζοντας ότι θα συζητήσει μια στρατηγική για την ειρήνη, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης του Πακιστάν.
Οι Ταλιμπάν έχουν ανακαταλάβει εδάφη μετά τον τερματισμό των χερσαίων επιχειρήσεων του αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος το 2014. Εκτιμάται ότι ελέγχουν το 40% της αφγανικής επικράτειας. Οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας είναι συνεχείς και μόνο το 2016 έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά των Ταλιμπάν 7.000 άνθρωποι, ενώ 12.000 τραυματίστηκαν.
Δεν φεύγει το ΝΑΤΟ
Η πιο ενεργή εμπλοκή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και ειδικά η αεροπορική υποστήριξη στις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις ενέχει κινδύνους, επισημαίνουν οι αναλυτές. Ήδη, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καθώς οι αεροπορικές επιχειρήσεις του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ εντάθηκαν, οι απώλειες μεταξύ των αμάχων αυξήθηκαν αλματωδώς κατά 43%, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι περιμένει τα κράτη-μέλη του NATO να αυξήσουν τη συμβολή τους στο Αφγανιστάν, συνεισφέροντας στρατεύματα και χρηματοδότηση -κάτι που ο γενικός γραμματέας Στόλτενμπεργκ επανέλαβε, επισημαίνοντας ότι «εδώ κρίνεται η αξιοπιστία της συμμαχίας».
«Γνωρίζουμε το κόστος της παραμονής στο Αφγανιστάν. Αλλά το κόστος της αποχώρησής μας θα ήταν υψηλότερο. Εάν οι δυνάμεις του NATO αποχωρήσουν πρόωρα υπάρχει ο κίνδυνος το Αφγανιστάν να επιστρέψει σε κατάσταση χάους και να μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία. Όσο το Αφγανιστάν παραμένει σταθερό, είμαστε πιο ασφαλείς» υποστήριξε.
Περισσότερες από 15 χώρες - μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν ανάψει το πράσινο φως για την αποστολή νέων στρατευμάτων. Εκτιμάται πως η νατοϊκή δύναμη χωρίς τους Αμερικανούς προσεγγίζει τους 5.000 στρατιώτες.