Κοσμος

Ξαναμετρούν το Έβερεστ για να δουν αν κόντυνε

Βγαίνουν οι μεζούρες καθώς οι διαφωνίες για το ύψος του βουνού είναι πολλές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την απόφασή τους να μετρήσουν εκ νέου το Έβερεστ ανακοίνωσαν οι αρχές του Νεπάλ.

Αιτία αποτελεί ο καταστροφικός σεισμός του 2015 που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κτήρια και υποδομές της χώρας. Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε διαφορές στο υψόμετρο ορισμένων κορυφών του όρους. Ουσιαστικά, υποστηρίζουν ότι το βουνό... κόντυνε! Ωστόσο, αυτό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

Το Νεπάλ, όπου βρίσκεται η οροσειρά των Ιμαλαΐων στην οποία περιλαμβάνονται το Έβερεστ και τα μισά από τα 14 πιο ψηλά βουνά του κόσμου, δεν έχει μετρήσει ποτέ το ύψος της κορυφής, αποδεχόμενη τη μέτρηση του 1954 που είχε γίνει από τις αρχές της γειτονικής Ινδίας (8.848 μέτρα). Ωστόσο, αρκετοί ορειβάτες από χώρες της Δύσης αποδέχονται τη μέτρηση του 1999 από την Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία και του Μουσείου Επιστημών της Βοστόνης (8.850 μ.). Παράλληλα, υπάρχει και η μέτρηση Κινέζων ορειβατών, οι οποίοι το 2005 ανακοίνωσαν ότι το Έβερεστ έχει ύψος 8.844 μ.

Βγαίνουν οι μεζούρες

Ο Γκάνες Πράντας Μπάτα, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ερευνών της κυβέρνησης του Νεπάλ, δήλωσε ότι την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί μια αποστολή για να δοθεί τέλος στη διαμάχη. «Αναπτύσσουμε τώρα τη μεθοδολογία για τη μέτρηση, η οποία θα συζητηθεί με διεθνείς εμπειρογνώμονες και οι συμβουλές τους θα ενσωματωθούν, ώστε να διασφαλιστεί πως το έργο μας θα συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και θα είναι διεθνώς αποδεκτή» ανέφερε.

«Αν οι καιρικές συνθήκες στο βουνό είναι καλές, θα ξεκινήσουμε τη δουλειά κατά την καλοκαιρινή ορειβατική περίοδο ή το φθινόπωρο του 2018» εξήγησε από τη μεριά του ο Άνιλ Μαρασίνι, ένας άλλος αξιωματούχος της ίδιας υπηρεσίας.

Οι αρχές του Νεπάλ επεσήμαναν, επίσης, ότι θέλουν να καθορίσουν αν ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (Απρίλιος 2015) επηρέασε το ύψος της οροσειράς.