Κοσμος

Στ. Κούλογλου: «Μπορεί να νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε»

Δηλώνει o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  αναλύοντας τα σενάρια των γερμανικών εκλογών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την κρισιμότητα του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών, στις 24 Σεπτέμβρη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, λέγοντας ότι στο χειρότερο σενάριο «μπορεί να νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε». 

«Υπάρχει μια περίπτωση οι Φιλελεύθεροι να σχηματίσουν κυβέρνηση, εάν το επιτρέψει το αποτέλεσμα, με τους Χριστιανοδημοκράτες.  Στην εκστρατεία τους κινήθηκαν εναντίον των παραχωρήσεων και μιας νέας πιο ισορροπημένης Ευρώπης, ενώ το κεντρικό τους θέμα ήταν η Ελλάδα. Παρουσίασαν τα δάνεια ως δωρεάν οικονομική βοήθεια και ζητούσαν να μην δοθούν άλλα χρήματα.  Αυτό θα είναι το πιο άσχημο σενάριο, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση θα νοσταλγήσουμε τον Σόιμπλε», είπε συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.  

Όπως ανέλυσε ο έλληνας ευρωβουλευτής, η καλύτερη εκδοχή θα ήταν να προκύψει εκ νέου ένας μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες. 

Σε αυτή την περίπτωση αξίζει να παρατηρηθεί, όπως είπε, και η επίδοση του ακροδεξιού κόμματος «που για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταγράφει άνοδο. Δεν νομίζω να πάρει την τρίτη θέση, η οποία δείχνει να πηγαίνει στην Αριστερά, όμως πρέπει να το προσέξουμε».

 Αναφερόμενος στην ομιλία Γιούνκερ έγινε υπό το πρίσμα των γερμανικών εκλογών: 

«Ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Δεν μίλησε για ανατροπή ή για αλλαγή της δοσολογίας των πολιτικών λιτότητας, που έφερε την άνοδο της ακροδεξιάς. Δεν μίλησε ούτε για το προσφυγικό που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου. Το μόνο ελαφρυντικό που του δίνω είναι ότι ίσως δεν μίλησε για αυτά ώστε να μην γίνουν επικοινωνιακά όπλα στην Γερμανία», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην χωρίς προηγούμενο απόπειρα λογοκρισίας της έκθεσης γελοιογραφίας με θέμα την Ευρώπη, την οποία ετοιμάζει για τις 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

 Όπως είπε, πρόκειται για «μια οργουελική κατάσταση, που όμως δεν θα αφήσουμε να περάσει έτσι, ούτε εγώ, ούτε ο Γάλλος συνάδελφός μου, Patrick Le Hyaric, με τον οποίο συνδιοργανώνουμε την έκθεση. Θα γίνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Είτε μέσα, είτε έξω από το ευρωκοινοβούλιο».