Κοσμος

Δεύτερη ημέρα ακυρώσεων λόγω ασθενείας των πιλότων στην Air Berlin

Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας μετά το «κανόνι», η γερμανική εταιρεία δίνει μάχη για τη σωτηρία της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371690-767867.jpg
EPA

Σε ακυρώσεις πτήσεων προχώρησε την Τετάρτη για δεύτερη ημέρα η Air Berlin, καθώς ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πιλότων δήλωσε ασθένεια, περιπλέκοντας ενδεχομένως τις προσπάθειες για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας.

Η Air Berlin είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας και τα περιουσιακά της στοιχεία πιθανόν να μοιραστούν μεταξύ αρκετών αγοραστών, με τις δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται έως την Παρασκευή. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ακόμα και στις 21 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Η γερμανική επιχείρηση κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο μήνα αφού ο βασικός της μέτοχος, η Etihad Airways, αποφάσισε να μην τη στηρίξει πλέον οικονομικά ύστερα από χρόνια ζημιογόνας λειτουργίας. Ωστόσο, οι ζημίες συσσωρεύονται όσο τα αεροσκάφη της παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος. Η Air Berlin ανακοίνωσε ότι ακύρωσε 32 πτήσεις αφού περίπου 150 πιλότοι δήλωσαν ασθένεια. Την Τρίτη ακυρώθηκαν περίπου 100 πτήσεις.

Η επόμενη ημέρα

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι ακυρώσεις απειλούν την ύπαρξή της και μπορεί να την οδηγήσουν σε λουκέτο, θέτοντας σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές και ανεβάζοντας το κόστος σε πολλά εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Η διοίκηση και τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρείας και να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Τα αεροπλάνα της εταιρείας συνεχίζουν να πετούν χάρη στο δάνειο των 150 εκατ. ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης. Εάν τα αεροσκάφη της καθηλωθούν στο έδαφος, οι χρονοθυρίδες απογείωσης και προσγείωσης της εταιρείας θα μοιραστούν μεταξύ των ανταγωνιστών της και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μια θέση εργασίας με νέα συμβόλαια.

Τα πληρώματα των γερμανικών αεροπορικών εταιρειών έχουν και στο παρελθόν καταφύγει σε άδεια ασθενείας για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την εργασιακή τους ασφάλεια και τις συνθήκες απασχόλησης, όπως έγινε πέρυσι με την TUIfly.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.