- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νέος, ωραίος, επιτυχημένος, τεχνοκράτης με ρομαντική ψυχή, που παντρεύτηκε τον εφηβικό του έρωτα, τη φιλόλογο από το Λύκειο. Αυτά ήξεραν οι Γάλλοι για εκείνον, όταν ο Μανουέλ Μακρόν επιλέχθηκε από τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας.
Τον Νοέμβριο του 2016 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την κούρσα της γαλλικής προεδρίας ως το απόλυτο άουτσαϊντερ, που εντέλει αποδείχθηκε πως ήταν η μοναδική επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων απέναντι στην ακροδεξιά και φασίζουσα Μαρίν Λεπέν. Έτσι, τον περασμένο Μάιο η Γαλλία εμπιστεύτηκε στον 39χρονο τον ρόλο του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Μέσα σε 100 μέρες κι αφού έκοψε χρήματα από την Άμυνα και πέρασε σκληρή μεταρρύθμιση στα εργασιακά είδε τη δημοτικότητά του όχι απλώς να πέφτει, αλλά να καταποντίζεται, περνώντας προς το παρόν στην ιστορία ως ο πρόεδρος με τη μεγαλύτερη πτώση δημοτικότητας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Τώρα, τον περιμένουμε στην Ελλάδα, εναποθέτοντας πολλές ελπίδες στο πρόσωπό του για ελάφρυνση χρέους, αξιολόγηση και αντιμετώπιση του πιο σκληρού διαπραγματευτή, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Πνύκα, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μία συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, επικεφαλής μεγάλων ομίλων που ενδιαφέρονται για επενδύσεις και συνεργασίες στην Ελλάδα, θέλοντας να αξιοποιήσουν και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκεται σε εφαρμογή από την κυβέρνηση.
Πριν από αυτά, όμως, ο Μακρόν:
- Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1977 την Αμιάν ή Αμιένη, την πρωτεύουσα της Πικαρδίας στη βόρεια Γαλλία κι έχει ύψος μόλις 1,73.
- Το πλήρες όνομά του είναι Εμμανουέλ Ζαν-Μισέλ Φρεντερίκ Μακρόν. Στα γαλλικά μέσα ως υπουργός Οικονομίας αναφερόταν ως Μανουέλ Μακρόν, ενώ οι φίλοι του φέρονται να τον φωνάζουν Μανού. Μάλιστα, τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά αναφέρονται σε αυτόν και τη σύζυγό του ως ο Μανού και η Μπεμπέ.
- Ο πατέρας του ήταν καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πικαρδίας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν πολύ δεμένος με τη γιαγιά του η οποία ήταν διευθύντρια σχολείου.
- Μεγαλωμένος σε μια μη-θρησκευτική οικογένεια, βαπτίστηκε καθολικός στην ηλικία των 12 ετών έπειτα από δική του απαίτηση.
- Από μικρός είχε κλίση στη μουσική, ενώ επί 10 χρόνια έκανε μαθήματα πιάνου.
- Ο Μακρόν γνώρισε στο Λύκειο των Ιησουϊτών της Αμιένης την τωρινή του σύζυγο όταν εκείνη του δίδασκε γαλλικά. Και δεν μπόρεσε να την ξεχάσει ποτέ παρά τα 24 χρόνια που τους χώριζαν.
Το πρώτο τους φιλί σε θεατρική παράσταση του σχολείου το 1993
- Οι γονείς του θορυβημένοι πως ο γιος τους είχε συνάψει μαζί της δεσμό, τον έστειλαν στο Παρίσι. Εκεί, ο Μακρόν ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Λύκειο Ανρί IV.
«Εμανουέλ Μακρόν: Ένας τέλειος νέος», είναι σε ελεύθερη μετάφραση η νέα δουλειά της δημοσιογράφου, βιογράφου, Αν Φουλντά, που εξετάζει τα μαθητικά και νεανικά χρόνια του Γάλλου προέδρου
- Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Παρισιού Ναντέρ Λα Ντεφάνς, ενώ υπήρξε πολιτικό «παιδί» του διάσημου Γάλλου φιλοσόφου Πολ Ρικέρ, για τον οποίο εργάστηκε ως βοηθός από το 1999 έως το 2001, συμβάλλοντας καταλυτικά στη συγγραφή του βιβλίου «La Mémoire, l'histoire, l'oubli» (Η μνήμη, η ιστορία, η λήθη).
Ο Μακρόν σε νεαρή ηλικία δίπλα στον Πολ Ρικέρ
Στην οικία των Ζαν-Πιέρ και Κριστίν Γκόλντενσταϊν τον Φεβρουάριο του 2003 - Από αριστερά προς τα δεξιά: Πολ Ρικέρ, Φρανσουάζ Ντος, Αντουάν Γκαραπόν και Μανουέλ Μακρόν.
- Κατόπιν, σπούδασε Δημόσια Διοίκηση και Πολιτικές Επιστήμες, ενώ αποφοίτησε το 2004 και από την αντίστοιχη γαλλική Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
- Από το 2004 έως το 2008 εργάστηκε ως επιθεωρητής Οικονομικών στο γαλλικό Υπουργείο Οικονομίας.
- Το 2006 έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).
- Το 2007 διετέλεσε αναπληρωτής εισηγητής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να βελτιώσει την γαλλική οικονομική ανάπτυξη με επικεφαλή τον Ζακ Ατταλί.
- Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παντρεύεται τον εφηβικό του έρωτα, την κατά 24 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ Τρονιέ.
Ο γάμος
- Το 2008 πλήρωσε 50.000 ευρώ να εξαγοράσει τον εαυτό του από την κυβερνητική του σύμβαση κι έφυγε για να εργαστεί ως επενδυτικός τραπεζίτης σε μια εξαιρετικά αμειβόμενη θέση στη χρηματοοικονομική υπερδύναμη Rothschild & C.
- Το 2009 έπαψε να είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
- Το 2012, ο νεοεκλεγείς σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ του ανέθεσε τη θέση του γενικού γραμματέα στο Ελιζέ, έναν ανώτερο ρόλο στο προσωπικό του Προέδρου Ολάντ.
- Το 2014 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας, αντικαθιστώντας τον Αρνό Μοντεμπούργκ. Από τη θέση αυτή πρότεινε στον Γάλλο πρόεδρο σκληρές κι επώδυνες μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να γίνει ο τεχνοκράτης που αγαπούσε να μισεί η γαλλική αριστερά και η αριστερή πτέρυγα του PS. Μάλιστα, οι εξ ευωνύμων επικριτές του τού προσέδωσαν το προσωνύμιο «ο νεκροθάφτης της αριστεράς».
- Την ίδια ώρα, το γνωστό ως πακέτο νόμου Μακρόν που ο Μανουέλ Βαλς έφερε στη Βουλή τον Φεβρουάριο το 2015, που προκειμένου να ψηφιστεί χρησιμοποιήθηκε ένα παραθυράκι του Γαλλικού Συντάγματος, αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για να επιτεθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Φρανσουά Ολάντ, επειδή θεωρήθηκε ότι εξαιτίας του Μανουέλ Μακρόν, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν στρίψει δια του νεοφιλελευθερισμού.
- Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον μέλος των Σοσιαλιστών αλλά ότι ήταν Ανεξάρτητος, παρά το γεγονός ότι ακόμη διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας.
- Στις 6 Απριλίου του 2016, ιδρύει στη γενέτειρά του, την Αμιέν, το ανεξάρτητο πολιτικό κίνημα, το En Marche! (Εμπρός!) όντας εν ενεργεία υπουργός Οικονομίας.
- Στις 30 Αυγούστου 2016, παραιτήθηκε από υπουργός, αφού η απομάκρυνσή του στον επικείμενο ανασχηματισμό θεωρείτο δεδομένη.
- Στις 16 Νοεμβρίου του 2016 ανακοινώνει κι επίσημα την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία. «Είμαι έτοιμος. Για αυτό είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε» είπε από το Μπομπινί στο Σεν Ντενί, με φόντο το βιομηχανικό ντεκόρ ενός λαϊκού προαστίου του Παρισιού με έντονο συμβολισμό, έναν χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015.
- Αφού δεσμεύτηκε για μια «δημοκρατική επανάσταση», «εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων», αλλά και να «ξεκλειδώσει τη Γαλλία», ο Μακρόν έπειτα από αρκετούς μήνες και λίγο πριν από το νήμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις 2 Μαρτίου του 2017 εξέδωσε το επίσημο πρόγραμμά του των 150 σελίδων.
- Την ώρα που τα σκάνδαλα σέρνονταν πάνω από τον δεξιό Φιγιόν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρέπαιε, ο 39χρονος Μακρόν συγκέντρωσε ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτών από το Κέντρο, τους οικολόγους, την αριστερά και τους Σοσιαλιστές, ενώ και το Μέγα Τέμενος του Παρισιού παρότρυνε τους Γάλλους Μουσουλμάνους να ψηφίσουν μαζικά τον Μανουέλ Μακρόν
- Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 διεξήχθη ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Ο Μανουέλ Μακρόν με ποσοστό 23,75% περνά πρώτος στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν η οποία συγκέντρωσε 21,53%.
- Τη βραδιά του πρώτου γύρου, ο Μακρόν γιόρτασε το μεγάλο του ποσοστό δίνοντας ένα παθιασμένο φιλί στην 63χρονη σύζυγό του μπροστά στο πλήθος των υποστηρικτών του που παραληρούσαν κάτω από την εξέδρα.
EPA/YOAN VALAT
EPA/YOAN VALAT
- Άμεσα, όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν με εξαίρεση τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, εξέφρασαν ανοιχτά τη στήριξή τους στο πρόσωπό του, καλώντας τους Γάλλους να τον ψηφίσουν απέναντι στη Λεπέν.
- Στις 7 Μαΐου του 2017, οι Γάλλοι του εμπιστεύτηκαν τη γαλλική προεδρία χαρίζοντάς του το 66,10% των ψήφων, έναντι 33,90% που συγκέντρωσε η Μαρίν Λεπέν.
- Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, το κόμμα του Μακρόν΄«Η Δημοκρατία Μπροστά!» εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 350 έδρες.
- Στις 19 Ιουλίου η κόντρα του με τον γαλλικό Στρατό έφτασε στα άκρα με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Πιερ ντε Βιλιέ. Αιτία ήταν οι μεγάλες περικοπές στον τομέα της Άμυνας και της Εκπαίδευσης.