Κοσμος

Οι Σουηδοί ετοιμάζονται να απελάσουν μια τυφλή γυναίκα και 106 ετών πρόσφυγα στο «ασφαλές» Αφγανιστάν

Η Μπιμπικάλ Ουζμπέκ είναι η γηραιότερη αιτούσα άσυλο στον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
370401-765029.jpg

Η Σουηδία ετοιμάζεται να απελάσει τυφλή πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, ηλικίας 106 ετών, η οποία μάλιστα εκτιμάται ότι είναι η γηραιότερη αιτούσα άσυλο στον κόσμο.

Η Μπιμπικάλ Ουζμπέκ ήταν 105 ετών όταν ο γιος της και τα εγγόνια της την μετέφεραν στις πλάτες τους διασχίζοντας με τα πόδια τα ορεινά μονοπάτια του Κουντούζ στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν με την ελπίδα να φτάσουν στην Τουρκία μέσω Ιράν και να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Η γηραιά κυρία Ουζμπέκ σε λίγες εβδομάδες θα συμπληρώσει 107 χρόνια ζωής. Έχει ήδη συμπληρώσει την αίτηση για χορήγηση ασύλου, αλλά οι σουηδικές αρχές την απέρριψαν και διέταξαν την άμεση απέλασή της στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τη σουηδική υπηρεσία χορήγησης ασύλου η πατρίδα της το Κουντούζ, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και των Ταλιμπάν, είναι απολύτως ασφαλής.

Η Μπιμπικάλ Ουζμπέκ κατέθεσε τα χαρτιά της για τη χορήγηση ασύλου στο Σκαραμπόργκ, στις δυτικές ακτές της Σουηδίας. Υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο μετά την απόρριψη της αίτησής της τον Ιούνιο και είναι σήμερα κατάκοιτη, τυφλή, δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη, ούτε να περπατήσει. Η οικογένειας της 106χρονης υποστηρίζει ότι η Αφγανή δεν είναι σε θέση να αντέξει το ταξίδι στη γενέτειρά της και ζητούν να παραμείνει στη Σουηδία για το υπόλοιπο της ζωής της. «Δεν καταλαβαίνω το γιατί», δηλώνει ο εγγονός της στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα. «Είναι μια γυναίκα 106 ετών που δεν βλέπει, δεν μιλάει, και δεν περπατάει. Είναι άρρωστη. Γιατί την απέρριψαν;», συμπληρώνει. Και καταλήγει: «Στο Αφγανιστάν έχουμε πόλεμο. Στο Αφγανιστάν κυριαρχεί ο θάνατος, οι Ταλιμπάν, οι τζιχαντιστές του ISIS. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουν να μας απελάσουν». «Το προχωρημένο της ηλικίας δεν είναι από μόνος του λόγος χορήγησης ασύλου», απάντησε η αρμόδια σουηδική υπηρεσία. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.