- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τη Δευτέρα την Ευρώπη ότι επανέρχεται στις «αξίες» που επικρατούσαν πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως «στη βαρβαρότητα», με φόντο τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου, ιδίως μετά τη δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι θέλει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκρινε ότι η Ευρώπη «στρέφεται σε αξίες μιας εποχής πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο... τη βαρβαρότητα, τον φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί επίσης τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες ότι ενθαρρύνουν την «ισλαμοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα βοήθησε την Ευρώπη στο «σημαντικό χάος» που συνδέεται, όπως αναφέρει, με την αύξηση πολλών προσφύγων στην Ευρώπη το 2015.
Το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Νωρίτερα τη Δευτέρα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ επέκρινε τον «λαϊκισμό» των πολιτικών ηγετών της Γερμανίας, ενώ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «απουσία οράματος» και «λαϊκισμό» εκ μέρους της καγκελαρίου.
Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας περνούν περίοδο κρίσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Το Βερολίνο καταγγέλλει εδώ και μήνες τις εκκαθαρίσεις, στις οποίες προχώρησαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πηγή έντασης αποτελεί και το γεγονός ότι 11 Γερμανοί πολίτες (ορισμένοι έχουν και τουρκική υπηκοότητα) έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία για «πολιτικούς λόγους».