- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Δεν το κουνάει από το Υπουργείο Οικονομικών ο Σόιμπλε
Πολύ δύσκολο να αλλάξει το χαρτοφυλάκιο μετά τις γερμανικές εκλογές και τη νίκη της Μέρκελ, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις
Ποιος θα είναι νέος υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές; Το πιθανότερο για το νευραλγικό αυτό πόστο είναι να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Ο νυν υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να είναι και ο επόμενος.
Στην ερώτηση ποιο υπουργείο θα προτιμούσατε, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε πριν από λίγες ημέρες κοφτά: «Δεν συζητώ τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Θα πρέπει πρώτα να δούμε στις εκλογές τι αποφάσισαν οι ψηφοφόροι, μετά να χαραχθούν οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της νέας κυβέρνησης και στο τέλος θα εξεταστεί ποιος θα κάνει τι».
Αν κρίνουμε βάσει των ποσοστών δημοτικότητας, το ζήτημα έχει ήδη κλείσει. Όλοι οι Γερμανοί πολιτικοί βρίσκονται εδώ και καιρό στη σκιά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κάποιες φορές ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ. Το βαρόμετρο του ARD δείχνει ότι ο Σόιμπλε είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός με 64%, ενώ το βαρόμετρο του ZDF δίνει την πρωτιά δημοτικότητας στην καγκελάριο και τη δεύτερη θέση στον υπουργό Οικονομικών.
Οι αστερίσκοι
Υπάρχουν όμως διάφορα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει για να παραμείνει στο αξίωμά του ο Σόιμπλε, ο οποίος κλείνει σε λίγες ημέρες τα 75 του χρόνια.
α) το εκλογικό ποσοστό των Γερμανών συντηρητικών β) τις διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και
γ) το ερώτημα αν η Άνγκελα Μέρκελ θελήσει να αναθέσει στον -όχι πάντα συνεργάσιμο- Σόιμπλε, μια ακόμα φορά το Υπουργείο Οικονομικών.
«Δεν είμαι πάντα εύκολος, αλλά αφοσιωμένος», συνηθίζει να λέει ο Γερμανός υπουργός.
Τα σενάρια
Τι θα γίνει για παράδειγμα αν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ο εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος δεν επιθυμεί τον Σόιμπλε σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο;
Πιθανός «αντικαταστάτης» θα μπορούσε να είναι ο σήμερα υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, για τον οποίο ο ίδιος ο Σόιμπλε λέει ότι «είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες των συντηρητικών». Σε περίπτωση συνέχισης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών, δεν αποκλείεται το SPD να μην παραχωρήσει και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών στους Συντηρητικούς, μιας και ο υπουργός Οικονομικών έχει βαρύνοντα λόγο στη χάραξη πολιτικής στη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη. Για να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών το SPD δεν αποκλείεται να «θυσιάσει» ακόμα και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών, τα πιθανότερα ονόματα για το Υπουργείο Οικονομικών είναι εκείνο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.)Τόμας Όπερμαν. Σε περίπτωση ήττας στις εκλογές, ο Μάρτιν Σουλτς λέγεται ότι προτίθεται να αναλάβει το αξίωμα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο παράγοντας των Φιλελευθέρων
Αν όμως οι Φιλελεύθεροι αποτελέσουν την επομένη των εκλογών πιθανό εταίρο συγκυβέρνησης για τους Συντηρητικούς, τα ονόματα που ακούγονται για το Υπουργείο Οικονομικών είναι του αντιπροέδρου του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και του επί χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής Δημοσιονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου και νυν τοπικού υπουργού Οικονομίας στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου, Φόλκερ Βίσινγκ, ο oποίος θεωρείται ειδικός σε ζητήματα Οικονομίας.
Όπως όμως έχει πει στο παρελθόν ο Β. Σόιμπλε αναφορικά με τις ικανότητες που οφείλει να έχει ένας υπουργός: «Ένας υπουργός δεν πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεγάλος ειδικός».
Πηγή: dpa, Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για τη μη παραχώρηση εδαφών
O ποντίφικας αξιοποιεί δημιουργικά...τις αυπνίες του
Προσπάθησαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο τέιζερ
Οι νέες αποκαλύψεις ενισχύουν την εικόνα μιας σχέσης που δεν περιοριζόταν σε μεμονωμένες κοινωνικές εμφανίσεις
Η υπόθεση πήρε απρόσμενη τροπή όταν δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με το νοσοκομείο
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει ότι μιλά με τον Τραμπ περισσότερο από ποτέ
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Η υπόθεση άνοιξε έναν πολιτικό ασκό του Αιόλου
Κάθε πλευρά παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές για τη συμπεριφορά του
H δικαστική απόφαση επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία
Σε αντίθεση με πλατφόρμες όπως η Meta, που βασίζονται κυρίως στο κοινωνικό δίκτυο φίλων και ακολούθων
Το timing δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο
Έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν το εύρος της κακοποίησης ανηλίκων
Καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για καθυστερήσεις και αδιαφάνεια
Αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μετά τη φονική ενέδρα στην Παλμύρα - Σκληρό μήνυμα Τραμπ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε τον πρώτο όγκο αρχείων - Αντιδράσεις για λογοκρισία
Η κατάχρηση φαίνεται ότι έγινε μέσω πλαστών συμφωνητικών για ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Βαφέι Σάνι συνελήφθη το 2020 για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες
Σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.