Κοσμος

Χρησιμοποιείς πλαστική σακούλα; Φυλακή και πρόστιμο

Η Κένυα έθεσε σε ισχύ την αυστηρότερη νομοθεσία παγκοσμίως για τον περιορισμό στη χρήση της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με ποινές φυλάκισης έως 4 ετών και επιβολή προστίμου έως και 40.000 δολαρίων θα βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι παράγουν, πωλούν ή ακόμη και χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες.

Η αυστηρότερη νομοθεσία για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά τέθηκε σε ισχύ στην Κένυα. Η αφρικανική χώρα βρίσκεται ήδη σε μια λίστα 40 και πλέον χωρών που έχουν απαγορεύσει πλήρως ή εν μέρει ή φορολογούν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (Κίνα, Γαλλία, Ρουάντα, Ιταλία).

Πολλές πλαστικές σακούλες καταλήγουν στη θάλασσα, προκαλώντας ασφυξία σε χελώνες (τις καταπίνουν νομίζοντας ότι πρόκειται για μέδουσες) και θαλασσοπούλια, γεμίζοντας το στομάχι δελφινιών και φαλαινών με σκουπίδια μέχρι να λιμοκτονήσουν.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, έως το 2050 θα έχουμε στους ωκεανούς περισσότερο πλαστικό απ' ό,τι ψάρια» υποστηρίζει ο Χαμπίμπ Ελ-Χαμπρ, ειδικός στα θαλάσσια απορρίμματα ο οποίος εργάζεται στην Κένυα για το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Οι πλαστικές σακούλες, για τις οποίες ο Ελ-Χαμπρ λέει πως χρειάζονται 500 έως 1.000 χρόνια για να αποσυντεθούν, εισέρχονται επίσης στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών και άλλων ζώων. Στα σφαγεία του Ναϊρόμπι, μέχρι και 20 πλαστικές σακούλες έχουν αφαιρεθεί από τα στομάχια μερικών αγελάδων που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Αυτό είναι κάτι που δεν συνέβαινε πριν από 10 χρόνια, αλλά τώρα συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση» αναφέρει ο κτηνίατρος Μπούτι Κινγιαντζούι καθώς παρακολουθεί άνδρες με ματωμένες λευκές στολές.

Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στην αστυνομία να ασκεί δίωξη ακόμη και σε κάποιον που έχει στην κατοχή του μια πλαστική σακούλα. Ωστόσο, η Τζούντι Ουαχούνγκου, η υπουργός Περιβάλλοντος της Κένυας, δήλωσε πως η εφαρμογή του νόμου θα αρχίσει από τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές.

«Οι απλοί άνθρωποι δεν θα διώκονται» ξεκαθάρισε η υπουργός στο Reuters.

Χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες σε χρονικό διάστημα δέκα ετών για να υιοθετηθεί τελικά η απαγόρευση, την οποία όμως δεν υποστηρίζουν όλοι.

Ο Σάμιουελ Ματόντα, εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχάνων της Κένυας, υποστήριξε πως θα κοστίσει 60.000 θέσεις εργασίας και θα υποχρεώσει 176 κατασκευαστές να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Η Κένυα είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πλαστικών σακουλών στην Αφρική.