Εκτεθειμένος ο Ντόναλντ Τραμπ: «Κύριε πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του»
Απέφυγε να καταδικάσει τη βία των λευκών ρατσιστών σε αντίθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η χλιαρή έως αδιάφορη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τα επεισόδια που προκάλεσαν εθνικιστές ακροδεξιοί Αμερικανοί στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Επί της ουσίας ο κ. Τραμπ απέφυγε να καταγγείλει την άκρα δεξιά υποστηρίζοντας ότι «πολλές πλευρές» εμπλέκονται στα επεισόδια.
Τα βίαια επεισόδια ήταν ίσως η πρώτη εγχώρια κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του. «Παρακολουθούμε από κοντά τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια» είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, μιλώντας από το γήπεδό γκολφ ιδιοκτησίας του στο Νιου Τζέρσεϊ.
«Καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησε σε έναν δημοσιογράφο που του φώναξε για να τον ρωτήσει αν πιστεύει πως μίλησε αρκετά αυστηρά εναντίον των λευκών εθνικιστών.
Ανώτατα στελέχη των Δημοκρατικών, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών και μερικοί Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι είναι ασυγχώρητο για τον πρόεδρο το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής.
«Κύριε πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ.
«Αυτοί ήταν λευκοί ρατσιστές και το ζήτημα ήταν εσωτερικό», δήλωσε ο Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία είναι αρμόδια για να βοηθάει Ρεπουμπλικανούς να εκλέγονται στη Γερουσία.
Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter που απευθυνόταν στον πρόεδρο: «Επαναλάβατε μετά από μένα, @realDonaldTrump: η θεωρία της υπεροχής των λευκών είναι μια προσβολή προς τις αμερικανικές αξίες».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς καταδίκασε «τη ρατσιστική μισαλλοδοξία και το μίσος», μετά τα βίαια επεισόδια στη Βιρτζίνια όπου ένας οδηγός έριξε το όχημά του πάνω στο πλήθος στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιδιαδηλωτές.
Οι βιαιότητες στη Σάρλοτσβιλ, όπου μια γυναίκα σκοτώθηκε από το όχημα αυτό, «πλήττουν την καρδιά του αμερικανικού δικαίου και της αμερικανικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο Σέσιονς σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Όταν τέτοιες ενέργειες υποκινούνται από τη φυλετική μισαλλοδοξία και το μίσος, προδίδουν τις θεμελιώδεις αξίες μας και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές», προσθέτει ο Σέσιονς και υπόσχεται πως «η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει».
Ο Σέσιονς ανέφερε πως συνομίλησε με τον διευθυντή του FBI Κις Ρέι καθώς και με πράκτορες του FBI, της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Σάρλοτσβιλ και με υπευθύνους για τη διατήρηση της τάξης στη Βιρτζίνια, την Πολιτεία στις ανατολικές ΗΠΑ όπου βρίσκεται η Σάρλοτσβιλ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για τη μη παραχώρηση εδαφών
O ποντίφικας αξιοποιεί δημιουργικά...τις αυπνίες του
Προσπάθησαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο τέιζερ
Οι νέες αποκαλύψεις ενισχύουν την εικόνα μιας σχέσης που δεν περιοριζόταν σε μεμονωμένες κοινωνικές εμφανίσεις
Η υπόθεση πήρε απρόσμενη τροπή όταν δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με το νοσοκομείο
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει ότι μιλά με τον Τραμπ περισσότερο από ποτέ
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Η υπόθεση άνοιξε έναν πολιτικό ασκό του Αιόλου
Κάθε πλευρά παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές για τη συμπεριφορά του
H δικαστική απόφαση επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία
Σε αντίθεση με πλατφόρμες όπως η Meta, που βασίζονται κυρίως στο κοινωνικό δίκτυο φίλων και ακολούθων
Το timing δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο
Έγγραφα του FBI αποκαλύπτουν το εύρος της κακοποίησης ανηλίκων
Καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για καθυστερήσεις και αδιαφάνεια
Αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μετά τη φονική ενέδρα στην Παλμύρα - Σκληρό μήνυμα Τραμπ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε τον πρώτο όγκο αρχείων - Αντιδράσεις για λογοκρισία
Η κατάχρηση φαίνεται ότι έγινε μέσω πλαστών συμφωνητικών για ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Βαφέι Σάνι συνελήφθη το 2020 για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες
Σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.