Κοσμος

Αιμοβόρες «ψείρες της θάλασσας» κατέφαγαν τα πόδια 16χρονου χειμερινού κολυμβητή (video, εικόνες)

Το νερό ήταν τόσο παγωμένο που ο νεαρός Αυστραλός δεν κατάλαβε κάτι παραπάνω από ένα γαργαλητό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
367048-759045.jpg

Ένας 16χρονος Αυστραλός βγήκε από τη θάλασσα με ματωμένα πόδια μετά την επίθεση που δέχθηκε από σμήνος μικροσκοπικών σαρκοφάγων θαλάσσιων οργανισμών στην Αυστραλία.

Ο Σαμ Κανιζάι μπήκε στα παγωμένα νερά της παραλίας Μπράιτον στην Αυστραλία (σ.σ. έχουν χειμώνα εκεί) για να δροσίσει τα πόδια του μετά από ένα αγώνα ποδοσφαίρου με τους φίλους του. Το νερό ήταν παγωμένο και τα πόδια του μούδιασαν από το κρύο με αποτέλεσμα να μην αντιληφθεί το δάγκωμα των μικροοργανισμών. Όπως λέει αισθανόταν ένα αναπαίσθητο γαργαλητό. «Δεν ένιωθα ότι κάτι με δάγκωνε», είπε στο ABC News.

Όταν όμως βγήκε από το νερό, συνειδητοποίησε ότι από τα γόνατα έως τα καλάμια του έτρεχε ποτάμι το αίμα από αναρίθμητες μικρές αλλά βαθιές πληγές, για τις οποίες χρειάσθηκε αρκετά ράμματα και νοσηλεία στο νοσοκομείο. «Νόμιζα ότι ήταν άμμος και την τίναξα με δύναμη από τα πόδια μου. Μέχρι να φτάσω στο σπίτι που απείχε το πολύ 20 μέτρα πρόσεξα ότι είχα γεμίσει αίματα. Έπαθα σοκ και δεν είχα ιδέα τι μου είχε συμβεί», πρόσθεσε ο 16χρονος Σαμ.  

Αιμοβόρες «ψείρες της θάλασσας» κατέφαγαν τα πόδια 16χρονου

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο το απόγευμα και, παρότι ο νεαρός μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο επειδή το αίμα δεν σταματούσε, οι γιατροί του Νοσοκομείου Dandenong πάλευαν έως το μεσημέρι της Κυριακής για να θέσουν την αιμορραγία υπό έλεγχο.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι είδους θαλάσσιος οργανισμός προκάλεσε τόσο εκτεταμένη ζημιά στα πόδια του νεαρού, οι υδροβιολόγοι θεωρούν πιθανότερο πως ήταν «ψείρες της θάλασσας». Τους εξέπληξε το γεγονός ότι συγκεντρώθηκε τόσο μεγάλο αριθμός καλιγιδών σε μία συγκεκριμένη παραλία, αλλά και η έκταση των βλαβών στα πόδια του νεαρού.

Οι «ψείρες της θάλασσας» (επιστημονικά λέγονται καλιγίδες) είναι μικροσκοπικά (συνήθως έχουν μέγεθος μερικά χιλιοστά) παρασιτικά καρκινοειδή που φυσιολογικά τρέφονται από τους βλεννογόνους, το δέρμα και το αίμα των ψαριών.

Αιμοβόρες «ψείρες της θάλασσας» κατέφαγαν τα πόδια 16χρονου

Οι οργανισμοί αυτοί ζουν οπουδήποτε στη θάλασσα, από τις ακτές έως μεγάλα βάθη (800 μέτρα) και αριθμούν πολλά δισεκατομμύρια διότι αποτελούν βασικό τμήμα του ιστού της ζωής στη θάλασσα. Υπάρχουν εκατοντάδες αναγνωρισμένα είδη καλιγιδών, μερικά εκ των οποίων είναι τόσο μικρά, ώστε χρειάζεται μικροσκόπιο για να τα δει κανείς. Παρά το μέγεθός τους, όμως, έχουν κοφτερά δόντια και έτσι προκαλούν κνησμό στο δέρμα αν το δαγκώσουν.

Αιμοβόρες «ψείρες της θάλασσας» κατέφαγαν τα πόδια 16χρονου

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό είχε όμως και συνέχεια, αφού το βράδυ του Σαββάτου ο πατέρας του νεαρού πήγε στην ίδια παραλία, πέταξε στο νερό ένα κομμάτι κρέας και βιντεοσκόπησε τις «ψείρες» να το κατασπαράζουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.