- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
DAY 3 / WASHINGTON D.C.: Διπλωματία και Social Networks
Ο 30άρης Άλεκ απ' τη Βαλτιμόρη "έσωσε" την Αϊτή και τώρα "βλέπει" το μέλλον του Ίντερνετ
Αυτός ο συμπαθής τυπάκος, ο Άλεκ Ρος, ήταν δάσκαλος στη Βαλτιμόρη. Το 2000 ίδρυσε μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του την ΜΚΟ «One Economy», σε ένα υπόγειο – η αγωνία τους ήταν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των χαμηλής μόρφωσης εργαζομένων στις υπηρεσίες (από λαντζέρηδες μέχρι καμαριέρες) και των τεχνολογικά μορφωμένων (νέων με εξοικείωση με τις Νέες Τεχνολογίες). Μέσα σε τρία χρόνια, η ΜΚΟ αναπτύχθηκε ραγδαία, αποκτώντας οργανωμένα μέλη σε 91 χώρες και τέσσερις ηπείρους.
Ο Ομπάμα τον πήρε χαμπάρι το 2008 και τον έβαλε στην επιτροπή Τεχνολογίας, Μέσων και Τηλεπικοινωνιών της προεκλογικής του καμπάνιας. Το επόμενο βήμα, μετά την εκλογική νίκη, ήταν να διοριστεί Senior Σύμβουλος στο State Department στον Τομέα Καινοτομίας του Γραφείου της Χίλαρι Κλίντον (ένας Τομέας που δεν υπήρχε πριν και ιδρύθηκε ειδικά γι’ αυτόν). Ειδικότητά του είναι να θέσει τις Νέες Τεχνολογίες και τα Social Networks στην υπηρεσία της Εξωτερικής Πολιτικής και της Διπλωματίας των ΗΠΑ.
Στη συνέντευξη Τύπου που μας παραχώρησε ο 37χρονος Άλεκ, ο οποίος είναι ένας από τους ανθρώπους αυτού του πλανήτη που θα έλεγες ότι «βλέπει μακριά» ή «βλέπει το μέλλον», είπε πολλά και ενδιαφέροντα:
- «Η εποχή των παλιών, παραδοσιακών διπλωματών, με τις γραβάτες και τα λευκά κολλάρα που στέκονται μπροστά από μια σημαία, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Στη σημερινή εποχή, η Διπλωματία ασκείται από νέους ανθρώπους που κάθονται μπροστά στην οθόνη ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και έχουν πρόσβαση σε όλο τον πλανήτη».
- «Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά την πόλη Γκόμα του Κονγκό, ένα από τα φτωχότερα μέρη του πλανήτη, διαπίστωσα ότι το Ίντερνετ ήταν ανύπαρκτο, με μόλις 3% του πληθυσμού να είναι online. Ωστόσο, μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο είδα ότι υπήρχαν τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έτοιμες για να συνδεθώ μαζί τους – και εκατομμύρια συνδρομητές. Είπα τότε ότι “εδώ, αυτή είναι η πλατφόρμα για Διπλωματία, έτσι επικοινωνείς με τον κόσμο του Κονγκό”».
- «Δύο μόλις ώρες μετά το σεισμό στην Αϊτή, μου ήρθε η ιδέα του “Text Haiti”, με ένα μήνυμα ο κάθε Αμερικανός μπορεί να συνεισφέρει με δέκα δολάρια, στέλνοντας ένα μήνυμα με τη λέξη “Αϊτή” σε ένα τετραψήφιο αριθμό. Παραδέχομαι ότι δεν ήταν ό,τι πιο sophisticated έχω σκεφτεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέσα σε μερικές εβδομάδες μαζέψαμε 34 εκατομμύρια δολλάρια. Ήταν, λοιπόν, ό,τι πιο αποτελεσματικό έχω σκεφτεί».
- «Το θέμα της Ελευθερίας Έκφρασης των Δημοσιογράφων υπήρχε πάντα. Τώρα, όμως, με τα Social Networks έχει δημιουργηθεί μια επιπλέον ανάγκη: η προάσπιση της Ελευθερίας Έκφρασης των Πολιτών – Δημοσιογράφων, των Bloggers, των χρηστών του Facebook και του Twitter, που μεταδίδουν ειδήσεις από τις χώρες τους, χωρίς να είναι επαγγελματίες των ΜΜΕ.
- «Λένε πολλοί ότι τα μεγάλα Social Networks είναι όλα αμερικανικών συμφερόντων. Αλλά στ’ αλήθεια πιστεύετε ότι εγώ μπορώ να ελέγξω τον Zuckerberg του Facebook ή τους ιδιοκτήτες του Twitter ή του youTube; Πολύ θα το ‘θελα, αλλά οι τύποι είναι πολύ πιο πλούσιοι από μένα και το μόνο που κοιτάζουν είναι το επιχειρηματικό τους συμφέρον. Και καλά κάνουν»...
- «Ας μην μιλάμε για κρίση που περνούν οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Δεν είναι κρίση. Απλά, αλλάζουν τα πράγματα, είναι περίοδος μετάβασης σε μια νέα κατάσταση. Άρα, δεν χρειάζεται να τους σώσουμε με οικονομικές ενισχύσεις, όπως κάναμε με τις τράπεζες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι ίδιοι είναι που πρέπει να ψάξουν να βρουν το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα ακολουθήσουν για να προσαρμοστούν στη νέα εποχή».
Η ερώτηση του www.athensvoice.gr προς τον Άλεκ Ρος ήταν:
«Μιας κι εγώ έρχομαι από τη χώρα που γέννησε την παραδοσιακή Δημοκρατία, και εσύ έρχεσαι από τη χώρα που γέννησε το Ίντερνετ, ενώ ταυτόχρονα και οι δυό μας έχουμε IP Address, νομίζεις στ’ αλήθεια ότι η Ιντερνετική Ψήφος (e-voting) είναι προ των πυλών;»
Η απάντησή του ήταν πως «εύχομαι να είναι έτσι, αλλά χρειάζεται ακόμα χρόνος για να φτάσουμε εκεί. Πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια μιας τέτοιας διαδικασίας – γιατί οι “online εκλογές” ακούγονται σαν τη… χαρά του hacker! Πρέπει, ίσως, να ξεκινήσουν πειραματικά σε τοπικό επίπεδο, όπου το διακύβευμα δεν είναι μεγάλο και η ασφάλεια της διαδικασίας μπορεί να ελεγχθεί. Άρα, μην περιμένεις ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκλεγεί από το Ίντερνετ».
Δες την ερώτηση και την απάντηση στο video που ακολουθεί:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.