- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Για περισσότερο από έναν αιώνα μετά την πρώτη επιτυχημένη διέλευση του Βορειοδυτικού Περάσματος στην Αρκτική που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό, δημοσιογράφοι του Associated Press επιβιβάστηκαν σε παγοθραυστικό της Φινλανδίας και πραγματοποίησαν το -άλλοτε- επικίνδυνο αυτό ταξίδι.
Όπως φαίνεται και στο Time Lapse video, η απουσία πάγου είναι εμφανής εν μέσω καλοκαιρίας, δείχνοντας στην πράξη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτήν την «παρθένα» περιοχή του πλανήτη μ' ένα από τα πιο «ευαίσθητα» οικοσυστήματα. Το Βορειοδυτικό Πέρασμα είναι ένας -πολλά υποσχόμενος- θαλάσσιος δρόμος για τη ναυσιπλοΐα (ειδικά τα πετρελαιοφόρα), καθώς μειώνει σημαντικά την απόσταση μεταξύ Ευρώπης (π.χ. Λονδίνο) και Ασίας (Τόκιο) και συγκεκριμένα κατά τουλάχιστον 7.000 χλμ., καθώς τα πλοία μεταφέρονται από τον έναν ωκεανό στον άλλο μέσω του καναδικού αρχιπελάγους στην Αρκτική.
Το 1906 ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Άμουνσδεν ήταν ο πρώτος που έκανε τον διάπλου του συγκεκριμένου περάσματος. Τότε, χρειάστηκε τρία χρόνια. Πλέον, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια η Αρκτική θα μετατρέπεται σε μια απέραντη θάλασσα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Καθώς το επίπεδο του πάγου αγγίζει ιστορικό χαμηλό, όλο και περισσότερες χώρες ερίζουν για περιοχές που στο παρελθόν βρίσκονταν εκτός αναπτυξιακών σχεδίων. Δανία (μέσω Γροιλανδίας), Νορβηγία, ΗΠΑ και Ρωσία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές για πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον βυθό της Αρκτικής.
Οι περιβαλλοντολόγοι, πάντως, προειδοποιούν και καλούν τις πολυεθνικές και τις ηγεσίες των κρατών αυτών να μείνουν μακριά από την περιοχή, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες από μια διαρροή πετρελαίου, αντίστοιχη με εκείνη στον Κόλπο του Μεξικού, το 2010.