Κοσμος

Νίκαια: Ένας χρόνος μετά την τρομοκρατική επίθεση που σόκαρε τον πλανήτη

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα σ' ένα τέτοιο γεγονός, μόνο να το διαχειριστούμε»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Είναι αλήθεια πως η ζωή συνεχίζεται, αλλά είναι τρομερό»: έναν χρόνο ακριβώς μετά την επίθεση με φορτηγό που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους στη Νίκαια, χιλιάδες άνθρωποι, όπως η Φλοράνς, ήρθαν σήμερα στη διάσημη Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Βουρκωμένη, αυτή η 52χρονη κάτοικος της Νίκαιας εξηγεί τη σημασία που έχει «να θυμόμαστε όλοι». «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα σ' ένα τέτοιο γεγονός, μόνο να το διαχειριστούμε», λέει.

 

Μόλις υπέγραψε μία από τις χρυσές βίβλους που έχουν τεθεί στη διάθεση του κοινού σ' αυτή την πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας, πάνω σε τραπέζια μπροστά στη θάλασσα.

Το πλήθος, σοβαρό και σχεδόν βουβό, ανάμεσα στο οποίο υπάρχουν πάρα πολλοί επιζώντες της επίθεσης, τοποθετεί ένα προς ένα τα 12.000 μικρά μπλε-λευκά-κόκκινα τούβλα, στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, που πρόκειται να σχηματίσουν ένα τεράστιο μήνυμα πάνω στο πεζοδρόμιο.

Καθένα φέρει τα ονόματα των 86 θυμάτων, καλλιγραφημένα σε μορφή καρδιάς. Καθώς προχωράει το πρωινό, το γαλλικό σύνθημα «Ελευθερία Ισότητα Αδελφοσύνη» εμφανίζεται με γιγάντια γράμματα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον τόπο της σφαγής.

Στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, που είναι γεμάτη γαλλικές σημαίες, βασιλεύει μια ασυνήθιστη σιωπή.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει απαγορευτεί, η θάλασσα μοιάζει πιο κοντά, οι παραθεριστές κάνουν θαλάσσια σπορ στα γαλάζια νερά μπροστά από το ξενοδοχείο Νεγκρεσκό. Μόνο τα αεροπλάνα που προσγειώνονται ακούγονται, ένδειξη μιας τουριστικής ανάστασης που έχει ζωτική σημασία για το θέρετρο αυτό.

Η δημαρχία έχει οργανώσει εκδηλώσεις για τη σημερινή ημέρα. Χθες το βράδυ έγινε μια μεγάλη λειτουργία στον καθεδρικό ναό, παρουσία εκπροσώπων όλων των θρησκειών. Μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης έχει πεζοδρομηθεί, τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά και πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονται ανάμεσα στο πλήθος.

Οι ανθοπώλες της Νίκαιας μοίρασαν λευκά τριαντάφυλλα στους περαστικούς. Είναι παρόντα τηλεοπτικά συνεργεία απ' όλον τον κόσμο.

Στο μικρόφωνο, ένας άνδρας με κίτρινο μπλουζάκι ξαναθυμάται τα πάντα με φωνή σπασμένη από τη συγκίνηση: «Το να βλέπεις νεκρά παιδιά, είναι αφόρητο!», λέει δείχνοντας με το χέρι του το πεζοδρόμιο που πριν από έναν χρόνο ήταν γεμάτο ακρωτηριασμένα ανθρώπινα σώματα.

«Ήμουν εκεί»

Δυο βήματα μακρύτερα, με κόκκινα τα μάτια και σφιγμένο πρόσωπο, πενθούσες οικογένειες και τα θύματα βγαίνουν από τον κήπο όπου πραγματοποιήθηκε μια διαθρησκευτική λειτουργία.

«Σκεφτόμαστε τις οικογένειες. Είναι πολύ, πολύ θλιβερό, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Η 14η Ιουλίου είναι κανονικά μια τόσο χαρούμενη μέρα», λέει η Πολίν, η οποία έρχεται εδώ και 10 χρόνια στην Κυανή Ακτή από την Ιρλανδία, τουρίστρια χαρακτηριστική αυτής της ξένης πελατείας που κάνει τη Νίκαια να ζει το καλοκαίρι.

Μια κυρία έχει καταρρεύσει και την παρηγορεί μια εθελόντρια της δημαρχίας.

«Ήμουν εκεί», λέει με λυγμούς. «Ήμασταν στα βότσαλα. Τι φρίκη, μα τι φρίκη...», μουρμουρίζει η 62χρονη Ραμανί σαν να μονολογεί και αφηγείται πως πριν από έναν χρόνο είχε ξαγρυπνήσει δίπλα στο πτώμα ενός μικρού κοριτσιού που είχε θερίσει το φορτηγό: «Πρέπει να ήταν 5 ετών. Έχει χαραχτεί στη μνήμη μου».

Η Εμιλί Πτιζάν έχασε έναν γιο 9 ετών και είναι η πρόεδρος της ένωσης των θυμάτων του Περίπατου των Αγγέλων, όπως είπαν την Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ (Περίπατος των Άγγλων). Το απόγευμα θα είναι η πρώτη που θα πάρει τον λόγο στην επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Σε ένδειξη σεβασμού, δεν θα εκτοξευθούν πυροτεχνήματα, ούτε κροτίδες ούτε κανονιοβολισμοί το μεσημέρι. Στις εμπορικές αρτηρίες του κέντρου της πόλης, τα καταστήματα δεν έχουν κλείσει. Οι εκπτώσεις συνεχίζονται.