Κοσμος

ΠΓΔΜ: Δημοψήφισμα για το όνομα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363744-752453.jpg

Δημοψήφισμα για την ονομασία της χώρας του προανάγγειλε ο κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ,  υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Μιλώντας στο πρακτορείο "Reuters" στα Σκόπια,  ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ακόμα:

  • "Παρακαλώ την Αθήνα να ξανασκεφτεί τι είδους γείτονα θέλει να έχει στα βόρεια σύνορά της. Αν θέλει να έχει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία που θα κυβερνάται ως κράτος δικαίου, τώρα είναι η ώρα να μας βοηθήσει και ίσως να μας αφήσει να μπούμε στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό μας όνομα"
  • "Αυτή θα ήταν μια επένδυση σε ένα κλίμα, στο πλαίσιο του οποίου θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων» 
  • "Δε νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι εν μια νυκτί. Θα είναι μια διαδικασία βήμα προς βήμα".

Στο μεταξύ, γράφει η "Καθημερινή", ΠΓΔΜ και Βουλγαρία συμφώνησαν σε ένα κείμενο για την υπογραφή συμφώνου φιλίας που έχει στόχο την επίλυση ιστορικών διαφορών που προκαλούσαν τριβές και εντάσεις. Οι τεταμένες σχέσεις της με τον μεγάλο ανατολικό γείτονά της, με τον οποίο μοιράζεται κοινούς ιστορικούς, πολιτισμικούς και γλωσσικούς δεσμούς, εμπόδιζαν τις ούτως ή άλλως παγωμένες προσπάθειες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ωστόσο, το βασικό ζήτημα που υπονομεύει τις φιλοδοξίες αυτές είναι η εκκρεμότητα του ονόματος. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.