- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η ισλαμική οργάνωση Ansaru ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε τους επτά ομήρους που κρατούσε από τον περασμένο μήνα. Οι επτά ξένοι υπήκοοι, ένας Έλληνας, ένας Βρετανός, ένας Ιταλός και τέσσερις Λιβανέζοι εργάζονταν σε Λιβανική κατασκευαστική εταιρεία και είχαν απαχθεί στις 7 Φεβρουαρίου σαν αντίποινα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μάλι και το Αφγανιστάν.
Η ανακοίνωση της οργάνωσης που αναρτήθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα στα αραβικά και τα αγγλικά, αναφέρει ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν κατόπιν προσπάθειας επιχείρησης Βρετανικών και Νιγηριανών ειδικών δυνάμεων να απελευθερώσουν τους ομήρους, κάτι που Βρετανία και Νιγηρία αρνήθηκαν.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν έρευνας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του τον θάνατο του Έλληνα ομήρου:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών με θλίψη ανακοινώνει ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι νεκρός ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος είχε απαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου από τρομοκρατική οργάνωση στη Νιγηρία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει την οικογένειά του.
Ο Έλληνας πολίτης ήταν στέλεχος της λιβανέζικης εταιρίας Setraco και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό της εταιρίας και απήγαγαν επτά άτομα.
Σημειώνεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων.
Καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά κατέστησε απολύτως σαφές, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ότι αποδίδει κορυφαία προτεραιότητα στην προστασία της ασφάλειας των ομήρων. Αυτό καθόρισε τη στάση μας σε κάθε πτυχή του χειρισμού της υπόθεσης. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν υπήρξε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απαγωγή του Έλληνα πολίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ήταν σε συντονισμό με τις άλλες ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τηρούσε διαρκώς ενήμερη την οικογένειά του.
Για την επαφή και το συντονισμό με τις Υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκομένων χωρών συστάθηκε Ειδική Ομάδα με εξειδικευμένα στελέχη, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών.
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νιγηρία ενισχύθηκε με υψηλόβαθμο προσωπικό και τα στελέχη της, Διπλωμάτες και Αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανέλαβαν τις επαφές με τις νιγηριανές αρχές και τις επιτόπιες Πρεσβείες, ενώ οι Πρεσβείες της Ελλάδας στις εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονταν σε επαφή με τα αντίστοιχα Υπουργεία Εξωτερικών.
Σημειώνεται τέλος, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με τους ομολόγους του των λοιπών εμπλεκομένων χωρών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τη μητέρα του θύματος, στην οποία εξέφρασε την οδύνη και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Πολιτείας αυτές τις δύσκολες ώρες».
Η χθεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης στα αγγλικά: