- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γυναίκες με πρόσωπα γεμάτα φόβο και αβεβαιότητα βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Ένας αξιωματούχος, ο οποίος ανήκει στον κινεζικό στρατό, τους μιλά. Το βλέμμα τους χαμηλώνει.
Το video, διάρκειας 18 δευτερολέπτων, απεικονίζει επτά γυναίκες από τη Νότια Κορέα, οι οποίες έγιναν «σκλάβες του έρωτα» για τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λίγο μετά την απελευθέρωσή τους στην επαρχία Γιουνάν, στα νοτιοδυτικά της Κίνας, στα τέλη του 1944. Πρόκειται, σύμφωνα με το BBC, για το πρώτο οπτικό ντοκουμέντο της απάνθρωπης πρακτικής που εφήρμοσαν οι Ιάπωνες κατά τη διάρκεια των επεκτατικών τους πολέμων σε Κίνα και Κορεατική. Μέχρι στιγμής, υπήρχαν μόνο φωτογραφίες και μαρτυρίες γυναικών από τη Νότια Κορέα που επέζησαν για να διηγηθούν τα όσα είχαν υποστεί στα χέρια των Ιαπώνων στρατιωτών.
Οι «γυναίκες ανακούφισης» (για το Τόκιο) παραμένουν ένα θέμα που προκαλεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ιαπωνίας και Ν. Κορέας, ενώ το ίδιο ζήτημα διαταράσσει και τις σχέσεις με το Πεκίνο. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 200.000 γυναίκες από τη Νότια Κορέα εκπορνεύτηκαν με τη βία προκειμένου να προσφέρουν συντροφιά στον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό. Η Σεούλ πίεζε για την καταβολή αποζημιώσεων και την ηθική αποκατάσταση των θυμάτων, με το Τόκιο να υποστηρίζει για δεκαετίες ότι το θέμα είχε κλείσει με τη συμφωνία του 1965, όταν και αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και δόθηκαν δάνεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων από το ιαπωνικό Δημόσιο στη Νότια Κορέα.
Το 2015 θεωρείται χρονιά-ορόσημο στη διαμάχη μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας για το θέμα αυτό, καθώς υπήρξε συμφωνία για τη δημόσια συγνώμη και καταβολή αποζημιώσεων. Ειδικότερα, το Τόκιο συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 8,3 εκατ. δολαρίων (1 δις γεν) σε θύματα που βρίσκονται εν ζωή ή σε συγγενικά τους πρόσωπα. Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν περιόρισε την κόντρα μεταξύ των δύο κρατών. Στις αρχές Ιανουαρίου το Τόκιο απέσυρε τον πρεσβευτή του από τη Σεούλ μετά την τοποθέτηση ενός αγάλματος που απεικονίζει μια «σκλάβα του έρωτα» έξω από το ιαπωνικό προξενείο στην πόλη Μπουσάν. Παρόμοιο άγαλμα τοποθετήθηκε και έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ιαπωνίας που ζήτησε την άμεση απόσυρσή τους.
Το video παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και φέρεται να καταγράφηκε από Αμερικανούς στρατιώτες.