Κοσμος

Η μητέρα του μακελάρη του Λονδίνου ντρέπεται ακόμη και να τον θρηνήσει

Κατανοεί την απόφαση των ιμάμηδων στη Βρετανία να μην ταφεί ο γιος της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κολίνα Καντίγια, μητέρα του Γιουσέφ Ζαγκμπά, ενός από τους μακελάρηδες  του Λονδίνου, που σκόρπισαν το θάνατο στις 5 Ιουνίου, κάθεται στο πάτωμα στο μπροστινό δωμάτιο του σπιτιού της με τα φώτα σβηστά και τα παραθυρόφυλλα χαμηλωμένα. Στο διάδρομο του σπιτιού, στο ράφι της βιβλιοθήκης, υπάρχουν μεταξύ άλλων βιβλία του Χέμινγουεϊ και του Μπέρναρντ Σω, ενώ στο καθιστικό  βλέπει κανείς στον τοίχο την  τιμητική διάκριση συγγενούς της,  για την προσφορά του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.

Πάμε να ζήσουμε στη Συρία

Η Κολίνα μιλάει σε μια ομάδα δημοσιογράφων του BBC,  έχοντας καλυμμένο το κεφάλι της και ξετυλίγει το κουβάρι από τη χρονική στιγμή που εκείνη πιστεύει ότι άρχισαν τα προβλήματα του γιού της , από το 2016. 

«Μου έλεγε ''Πάμε να ζήσουμε στη Συρία. Εκεί έχουν ένα αγνό Ισλάμ''. Του απαντούσα ''Είσαι τρελός; Δεν έχω σκοπό να πάω στη Συρία με κανέναν. Είμαι μια χαρά στη χώρα μου''». Όταν τον Μάρτιο του 2016 τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, καθώς προσπαθούσε να φύγει για Κωνσταντινούπολη και από εκεί για Συρία, η ιταλική αστυνομία άρχισε να παρακολουθεί τον 22χρονο, χωρίς ωστόσο να τον εμποδίζει, καθώς ως ιταλομαροκινός είχε το δικαίωμα να ταξιδεύει ελεύθερα. 

Μίλησε μαζί του για τελευταία φορά δύο ημέρες πριν από την επίθεση. «Ήταν ένα πολύ γλυκό τηλεφώνημα, μιλήσαμε κανονικά.» . Όταν έμαθε για την επίθεση, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον γιο της, αλλά δεν τα κατάφερε. «Στείλαμε έναν φίλο του στο σπίτι του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι ο γιος μου φοβόταν ότι η αστυνομία θα προσπαθούσε να τον συνδέσει με την επίθεση. Νόμιζα ότι κρυβόταν». Όμως την επισκέφθηκε η αστυνομία και την ενημέρωσε ότι ο γιος της ήταν ένας από τους δράστες.

 «Ντρέπομαι να πω ''Είμαι κι εγώ μητέρα, υποφέρω κι εγώ''»

Η μητέρα του Γιουσέφ Ζαγκμπά, δηλώνει  ότι συμπονά τις οικογένειες των θυμάτων. «Τους καταλαβαίνω μέσα από την προσωπική μου τραγωδία. Αλλά δεν έχω καν το κουράγιο να συγκρίνω τον πόνο μου με τον δικό τους. Σαν να ντρέπομαι να πω ''Είμαι κι εγώ μητέρα, υποφέρω κι εγώ''», λέει με χαμηλωμένο το κεφάλι μέσα στο σκοτάδι.

Η Κολίνα υποστηρίζει την απόφαση των ιμάμηδων στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην γίνει θρησκευτική κηδεία για  τον γιο της και τους άλλους τρομοκράτες.

«Καταλαβαίνω ότι είναι σωστό και ευσυνείδητο αυτή τη στιγμή να δώσουμε αυτό το ισχυρό μήνυμα • χρειαζόμαστε αυτή τη χειρονομία γιατί ο Τύπος κατηγορεί τους μουσουλμάνους ότι δεν παίρνουν θέση» υποστηρίζει.

«Είναι ένα φρικτό πράγμα που δεν θα έπρεπε να συμβεί και δεν θα πρέπει να συμβεί ξανά και θα κάνω ό, τι μπορώ για να το αποτρέψω αυτό»