Κοσμος

Δημοψήφισμα στην Τουρκία

Η κάλπη της Κυριακής και τα σενάρια της επόμενης ημέρας 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
349971-726012.jpg

Κρίσιμο δημοψήφισμα την Κυριακή στην Τουρκία, όπου περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν να εγκρίνουν μια σειρά από συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν ακόμη περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο. Αμφίρροπο δείχνει το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από τους αναποφάσιστους οι οποίοι φτάνουν στο 10% του εκλογικού σώματος.

Στον χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος- Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου υποστήριξε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.

Η ψηφοφορία θα γίνει υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι». Από τη φυλακή ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε μήνυμα που έστειλε μέσω δικηγόρου του, προβλέπει ότι ένα μεγάλο μέρος των κουρδικής καταγωγής τούρκων ψηφοφόρων, που είχε ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν, θα ψηφίσει αύριο «όχι» λόγω της σκληρής πολιτικής του απέναντι στους Κούρδους και της ακύρωσης της δημοκρατίας.

Πάντως ήδη τα σενάρια της επόμενης ημέρας βλέπουν την κοινωνική πόλωση στην Τουρκία να συνεχίζεται, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ενώ αναμένονται κλυδωνισμοί στην πορεία της οικονομίας.

Αν η πλειοψηφία πει «ναι» τότε, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες, «την αμέσως επόμενη ημέρα» θα έρθει στη βουλή η πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής. Παράλληλα η Άγκυρα θα ζητήσει συζήτηση σε νέα βάση της σχέσης της με την Ε.Ε., αν και η επαναφορά της θανατικής ποινής ουσιαστικά ακυρώνει την ενταξιακή της διαδικασία. Τα επόμενα βήματα του προέδρου Ερντογάν θα είναι να γίνει και αρχηγός κόμματος και να προχωρήσει σε αλλαγές δικαστών στο ανώτατο και το συνταγματικό δικαστήριο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα συνεχιστεί «όσο χρειάζεται» και η χώρα θα βαδίσει για εκλογές το 2019. Αυτά για το «ναι». Για το ενδεχόμενο ενός «όχι», δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό Ιταλός δημοσιογράφος

Στο μεταξύ, σε κατ’ οίκον περιορισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην περιφέρεια της Αντιοχείας, τέθηκε ο Ιταλός δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε, καθώς σύμφωνα με την Άγκυρα, έφτασε κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, χωρίς να διαθέτει τις επιπλέον άδειες που προβλέπονται από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη γειτονική χώρα.

Σε ανακοίνωσή του, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας είναι καλά στην υγεία του και υπογραμμίζει ότι η ιταλική διπλωματία παρακολουθεί από πολύ κοντά την όλη υπόθεση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.