- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νόμο που μπορεί να κλείσει το υψηλού επιπέδου Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο είχε ιδρύσει στη Βουδαπέστη το 1991 ο μεγαλοεκατομμυριούχος κ. Τζορτζ Σόρος, ψήφισε χτες με μεγάλη πλειοψηφία, η βουλή της Ουγγαρίας.
Λεπτομερέστερα, το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στις 28 Μαρτίου από την ακροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Βίκτορ Όρμπαν (φωτογραφία) και εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με ψήφους 123 υπέρ, 38 κατά και 38 αποχές. 38 βουλευτές απείχαν. Ο νέος νόμος προβλέπει α) ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δε διαθέτουν πανεπιστημιακή σχολή στη χώρα προέλευσής τους β) τα πανεπιστήμια από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα έχουν το δικαίωμα να απονέμουν πτυχία, παρά μόνο κατόπιν διακρατικών συμφωνιών. Έτσι, φωτογραφίζεται το αμερικάνικης βάσης και αγγλόφωνο CEU, το οποίο που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», με σκοπό «την καλή διακυβέρνηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό».
Στο CEU φοιτούν 1.800 άνθρωποι από 100 διαφορετικές χώρες. Θεωρείται ως ένα από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στην Πολιτική Επιστήμη. Τώρα το ίδρυμα έχει διορία μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 για να «συμμορφωθεί» με τις νέες διατάξεις.
Τις τελευταίες μέρες έχει οργανωθεί μεγάλο κίνημα στήριξης στο CEU. Περισσότεροι από 900 πανεπιστημιακοί απ' όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 18 νομπελίστες, είχαν υπογράψει αίτηση ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Την Κυριακή, περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο πανεπιστήμιο, ενώ μια νέα συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη απόγευμα.
Ο κ. Όρμπαν δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για το μέλλον του Πανεπιστημίου.
(Σ.Σ. Η ουσία είναι ότι η εθνικιστική - ακροδεξιά κυβέρνηση αντιτίθεται στο ανοιχτόμυαλο, παγκοσμιοποιημένο μοντέλο που προωθεί ο κ. Σόρος, Αμερικανός πολίτης ουγγροεβραϊκής καταγωγής. Είναι πολύ απίθανο οι ΗΠΑ του ακροδεξιού κ. Τραμπ να βοηθήσουν ένα ίδρυμα που είχε ξεκινήσει από πρωτοβουλία του φιλελεύθερου κ. Σόρος. Ακόμα, ο ίδιος ο κ. Σόρος θα πρέπει να έχει μετανιώσει για την ενίσχυση που τοο Ίδρυμά του έδινε παλιά στο νεαρό φοιτητή κ. Ούρμπαν και την τοτινή πολιτική του κίνηση).