- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο δημιουργός του World Wide Web (www), Τιμ Μπέρνερς Λι, τιμήθηκε με το ΑΜ Turing Award, το οποίο θεωρείται το «Νόμπελ των ηλεκτρονικών υπολογιστών».
Σημειώνεται πως το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο παρέχει η Google. . Όπως αναφέρει το Mit News, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο Μπέρνερς Λι τιμάται για την «εφεύρεση του World Wide Web, τον πρώτο web browser και τα θεμελιώδη πρωτόκολλα και αλγορίθμους που επιτρέπουν την κλιμάκωση του web». Φέτος είναι η 50ή επέτειος του συγκεκριμένου βραβείου.
Από τη μεριά του, ο Μπέρνερς Λι δήλωσε πως είναι τιμή του να λαμβάνει ένα βραβείο το οποίο έχει δοθεί σε κάποια από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου. Σημειώνεται πως είναι επίσης ιδρυτής και διευθυντής του World Wide Web Consortium (W3C), που θέτει τεχνικά στάνταρ για την ανάπτυξη του Web, καθώς και του World Wide Web Foundation, που έχει σκοπό την καθιέρωση του ανοικτού Web ως δημοσίου αγαθού και βασικού δικαιώματος. Επίσης, έχει τον τίτλο καθηγητή στο Oxford University.
Ανώτερος ερευνητής του Computer Sciece and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του ΜΙΤ, με επιπλέον θέση στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας- Μηχανολογίας και Επιστημών Υπολογιστή, ο Μπέρνερς Λι «έπιασε» την ιδέα του Web το 1989 στο CERN, ως έναν τρόπο ώστε επιστήμονες ανά τον κόσμο να μπορούν να διαμοιράζονται πληροφορίες στο ίντερνετ.
Δημιούργησε έναν τρόπο κατονομασμού (URL), ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας (HTTP) και μια γλώσσα δημιουργίας ιστοσελίδων (HTML). Η open source προσέγγισή του όσον αφορά στον πρώτο browser και server θεωρείται πως λειτούργησε καταλυτικά όσον αφορά στην ταχύτατη ανάπτυξη του παγκόσμιου ιστού.
Έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων, μεταξύ των οποίων ο τίτλος του «Σερ» που του δόθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ και η συμπερίληψή του στη λίστα των 100 σημαντικότερων ανθρώπων του 20ού αιώνα από το περιοδικό Time. Θα παραλάβει επίσημα το βραβείο Turing στις 24 Ιουνίου στο Σαν Φρανσίσκο.
Πηγή: Ναυτεμπορική