- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συζητήσουν για το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, το οποίο φέρεται να έχει πλήξει 16 κράτη μέλη, αλλά έχει προβληματίσει στο σύνολό της την ευρωπαϊκή κοινότητα. Τη σύνοδο συγκάλεσε η Ιρλανδία, ως προεδρεύουσα της ΕΕ. Παράλληλα ήταν η χώρα από όπου ξεκίνησε το διατροφικό σκάνδαλο, όταν ανακαλύφθηκε κρέας αλόγου με σήμανση «βοδινό» σε κατεψυγμένα μπέργκερ. Στόχος των Ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η λήψη αυστηρότερων μέτρων για το επεξεργασμένο κρέας, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διευκρινίζουν με κάθε ευκαιρία ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία από το εν λόγω σκάνδαλο. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι τα προϊόντα που περιέχουν κρέας αλόγου αντί για βοδινό προέρχονταν από άλογα, τα οποία έπαιρναν ένα φάρμακο βλαβερό στον άνθρωπο και το οποίο φέρεται να έχει μπει στη διατροφική αλυσίδα.
Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, οι βρετανικές αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν επιδρομή σε σφαγείο που φέρεται να παραποιούσε τη σήμανση των προϊόντων κρέατος. «Είναι απαράδεκτο βρετανικές εταιρείες να παραπλανούν το κοινό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Όουεν Πάτερσον. Τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία υποχρεώθηκαν από την Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (FSA) να ελέγξουν και άλλα προϊόντα με βάση το χοιρινό και το κοτόπουλο, ενώ οι εταιρείες επεξεργασμένου κρέατος στην Ιρλανδία καλούνται να προχωρήσουν σε ελέγχους γενετικού υλικού DNA προκειμένου να καθησυχαστούν οι καταναλωτές και οι εξαγωγείς. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Tesco παραδέχθηκε ότι πουλούσε κατεψυγμένα γεύματα (σπαγγέτι μπολονέζ) με 60%-100% περιεκτικότητα σε κρέας αλόγου. Τα προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια την περασμένη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ρουμανίας εμμένει ότι δεν είναι η πηγή του διατροφικού σκανδάλου. Το Βουκουρέστι υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν εξάγει, ούτε εισάγει κιμά και ότι η λανθασμένη σήμανση από πλευράς τους είναι πρακτικά αδύνατη.
Το χρονικό του σκανδάλου
Μέσα Ιανουαρίου, Ιρλανδοί επιθεωρητές τροφίμων ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κρέας αλόγου σε μπέργκερ βρετανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ
Κατά συνέπεια, εντοπίστηκε 100% κρέας αλόγου σε επεξεργασμένα κατεψυγμένα τρόφιμα στη Βρετανία, Γαλλία και στη Σουηδία
Έως και 16 χώρες επηρεάζονται από το σκάνδαλο
Πρώτες ανησυχίες ότι ακατάλληλο φάρμακο χορηγήθηκε στα άλογα και έχει μπει στη διατροφική αλυσίδα
Ύποπτο κρέας εντοπίστηκε στη Γαλλία μέσω Κύπρου, Ολλανδίας με τελευταία να ενοχοποιούνται τα σφαγεία της Ρουμανίας
Η έρευνα υπαινίσσεται ότι ενδεχόμενη μόλυνση του κρέατος δεν ήταν τυχαία αλλά το έργο εγκληματικής σπείρας