Κοσμος

Guardian: Μαζί με συμφωνία για Brexit η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Η επανένωση των Μαρμάρων είναι μια πολιτιστική επιτακτική ανάγκη»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348213-722666.jpg
Graham Barclay, BWP Media/Getty - Ideal Images

Σε άρθρο γνώμης του Τζέφρι Ρόμπερτσον στο Guardian, προτείνεται η συμφωνία του Brexit να συνδεθεί με τα Γλυτπά του Παρθενώνα. 

«Τα πιο σημαντικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τα μισά είναι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τα άλλα μισά, που άρπαξε από τον Παρθενώνα ένας Σκωτσέζος διπλωμάτης, κάθονται σε μια γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου. Το να μπει στο τραπέζι του Brexit η επιστροφή των Ελγινείων θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τη Βρετανία και θρίαμβο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς» γράφει ο Ρόμπερτσον.

Και προσθέτει: «Η επανένωση των Μαρμάρων είναι μια πολιτιστική επιτακτική ανάγκη, όχι τόσο για την Ελλάδα (οι πολίτες της είναι αμφίβολο αν έχουν καταγωγή από τον Περικλή), όσο για την Ευρώπη. Ενωμένα, θα συμβολίζουν μοναδικά το ξεκίνημα της πολιτισμένης ζωής στην Ευρώπη, 2.500 χρόνια πριν. Θα 'ναι σαν να ξαναφτιάχνουμε μια σκισμένη φωτογραφία, που δείχνει ανθρώπους να περπατούν και να μιλούν, να παίζουν και (κυρίως) να πίνουν. Ενωμένα στο μουσείο υπό τον Παρθενώνα, τα Μάρμαρα θα αποτελούν τον υψηλότερο καλλιτεχνικό αρχιτεκτονικό θησαυρό της ηπείρου».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Είναι ώρα να τα επιστρέψουμε, ως μέρος της διαπραγμάτευσης για το Brexit. Θα μπορούσε να είναι μια υπόθεση όπου όλοι κερδίζουν. Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επαινεθούν για ένα πολιτιστικό επίτευγμα, η Βρετανία θα λάβει όχι μόνο γενναίες εκπτώσεις, αλλά και ευγνωμοσύνη για μια πράξη με την οποία όλοι συμφωνούν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις».

Επίσης σημειώνει «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι γραφειοκράτες του, καθώς και οι κυβερνήσεις ιδίως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, συχνά κάνουν λόγο στη σημασία της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Και δεν πρέπει να χασουν την ευκαιρία να την ενισχύσουν. Η ίδια η συνθήκη της ΕΕ, κατά τη γνώμη μου, τους υποχρεώνει να βάλουν την επανένωση των Μαρμάρων στο διαπραγματευτικό τραπέζι, και να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Όσο για τη Βρετανία, αν προθυμοποιούνταν να δώσει πίσω τα κλεμμένα του Έλγιν θα κέρδιζε καλή θέληση από τη μεριά της ΕΕ καθώς και άλλες παραχωρήσεις. Η Βρετανία αφήνει την Ευρώπη, οπότε πρέπει να επιστρέψει στην Ευρώπη τα γλυπτά της».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.