- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια κατολίσθηση λάσπης που κατέστρεψε την πόλη Μοκόα αυξήθηκε σε 254, μεταξύ τους 43 παιδιά, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν στην περιοχή των Άνδεων στη βορειοδυτική Λατινική Αμερική.
«Με ενημερώσουν ότι αυξήθηκε σε 254 ο αριθμός των νεκρών», έγραψε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος στο λογαριασμό του Twitter, μετά την υπερχείλιση τριών ποταμών το βράδυ της Παρασκευής που προκάλεσε έναν «ωκεανό λάσπης» παρασύροντας τα πάντα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Τουλάχιστον «43 είναι παιδιά. Η προσευχή μας τα συνοδεύει. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους», πρόσθεσε σε ομιλία του ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος ανέλαβε να διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης και τις εργασίες αποκατάστασης.
Me informan que desgraciadamente la cifra de muertos subió a 254. Nuestras oraciones están con ellos y sus familias #MocoaSomosTodos
— Juan Manuel Santos (@JuanManSantos) April 3, 2017
Για τον Ουίλσον Τσιλίτο, η τραγωδία μπορούσε «να προβλεφθεί». Ο 22χρονος διασωθείς, ο οποίος βοηθά συγγενείς του να συσκευάσουν τις αποσκευές τους για να εγκαταλείψουν μια γειτονιά στην Μοκόα, δηλώνει ότι η φυσική απειλή που πλανάτο στην πόλη, η οποία περιβάλλεται από τρία ποτάμια, έγινε πραγματικότητα. «Ωστόσο, όλοι την έπαιρναν στα αστεία» εδώ και ενάμιση χρόνο, δηλώνει.
Ο Ουίλσον δεν είναι ο μοναδικός κάτοικος της γειτονιάς Σαν Μιγκέλ της Μοκόα που επαναλαμβάνει αυτή την ιστορία: Ο Ελιμέλεκ Βάργκας, επίσης 22 ετών, δηλώνει ότι η υπερχείλιση των τριών ποταμών ήταν «αναμενόμενη». «Υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ που λέει ότι η περιοχή αυτή κινδύνευε», πρόσθεσε μιλώντας για το παρελθόν του τόπου όπου μεγάλωσε όταν έφθασε σε ηλικία 10 ετών με την οικογένειά του, η οποία εκτοπίστηκε από τη βία της ένοπλης σύγκρουσης που μαινόταν επί μισό και πλέον αιώνα στη χώρα.
Ο συννεφιασμένος ουρανός, η ζέστη και η υγρασία κάνουν ακόμη πιο αποπνικτική την ατμόσφαιρα στη Μοκόα, μια πόλη 40.000 κατοίκων και πρωτεύουσα του Πουτουμάγιο, όπου η βροχή σταμάτησε χθες. Πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να βρουν συγγενείς και φίλους τους μέσα στα ερείπια ή να περισώσουν κάποια πράγματά τους από τη λάσπη.
«Τα χάσαμε όλα, τα πάντα. Ήρθα για να πάρω μόνο μια τσάντα», είπε ο 45χρονος Χένρι Οράντο που προσπαθούσε να ξεπλύνει ένα πουλόβερ και μια ποδοσφαιρική φανέλα στα λασπόνερα που έτρεχαν μπροστά από την παλιά του κατοικία.
Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είναι μια δύσκολη αποστολή, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γκιγιέρμο Ριβέρα.
«Πρέπει να κατασκευάσουμε ένα νέο σταθμό και αυτό θα πάρει χρόνος», δήλωσε ο Καρακόλ Ράντιο, προσθέτοντας ότι η Μπογκοτά στέλνει εν τω μεταξύ μια κινητή μονάδα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Μέχρι και η FARC προτίθεται να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Μοκόα
Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (μαρξιστές FARC) που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση, πρότειναν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Μοκόα.
«Μιλώντας με τους αντάρτες, (μου είπαν) ότι θα ήθελαν να πάνε εκεί για να εργαστούν, να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση. Νομίζω ότι είναι δυνατόν οι FARC να κάνουν αυτή την πρόταση. Είναι πολύ στεναχωρημένοι από αυτή την τραγωδία», δήλωσε ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής διαπραγματευτής των ανταρτών.
«Είμαι συγκλονισμένος από την τραγωδία που έπληξε την Κολομβία», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια λειτουργίας στο Κάρπι της βόρειας Ιταλίας. Ο αρχηγός του κράτους ευχαρίστησε τον Πάπα μέσω Twitter και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις πολυάριθμες εκδηλώσεις αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο.
Είναι η σοβαρότερη καταστροφή που πλήττει την Κολομβία, μετά μια άλλη κατολίσθηση που προκάλεσε τον θάνατο 92 ανθρώπων τον Μάιο του 2015 στο Σαλγκάρ, εκατό χιλιόμετρα από Μεντεγίν (βορειοδυτικά).
Οι σφοδρότατες βροχοπτώσεις δεν σάρωσαν μόνο την Κολομβία. Στο Περού προκάλεσαν 101 θανάτους και περισσότερους από ένα εκατομμύριο πληγέντες, όπως στον Ισημερινό που ο απολογισμός είναι 21 νεκροί και περισσότερες από 9.000 πληγείσες οικογένειες.