Κοσμος

Συνήγορος του Πολίτη: Χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης λαμβάνει η οικονομική δυσπραγία

Σύμφωνα με έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής που παραδόθηκε  στον πρόεδρο της Βουλής 

Mr. Chef
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης έχει λάβει η οικονομική και δημοσιονομική δυσπραγία, μετά από οκτώ και πλέον συναπτά έτη ύφεσης, συρρίκνωσης των εισοδημάτων, αλλά και των δικαιωμάτων, όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, στην έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το έτος 2016. 

Στην έκθεσή του, που παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι, μεταξύ άλλων,  οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης, οι προνοιακές δομές, οι φορολογικές αρχές και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, βρέθηκαν για άλλη μια χρονιά στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. 

Ο Συνήγορος κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Χαρακτηρίζει το πρόβλημα ως «ανθρωπιστική κρίση εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης». 

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα 

Ο  κ. Ποττάκης εξήγησε  ότι, μολονότι το 2016 δεν υπήρξε μια δραματική έκρηξη, όπως το 2015, με την μεγάλη αύξηση των ροών μεταναστών και προσφύγων στη χώρα, υπήρξε το πολύ δύσκολο ζήτημα διαχείρισης.

Διαχείρισης όλων των συναφών θεμάτων που ανέκυψαν για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά και για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως το ασφαλιστικό, οι προνοιακές υποδομές, το φορολογικό, η συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος, όπως και ζητήματα που παγίως απασχολούν το Συνήγορο και εντοπίζονται κυρίως στο χώρο των μεταφορών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκηση, στο χώρο των υπηρεσιών δόμησης  κλπ. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, τα προβλήματα των πολιτών εντοπίζονται στην κοινωνική ασφάλιση, τη χωροθέτηση και τη φορολογία. Μεγάλο ποσοστό (29,11%) των προβλημάτων κακοδιοίκησης, εξακολουθεί να εντοπίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία και σε ΝΠΙΔ, που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας, ενώ ακολουθεί η αυτοδιοίκηση (δήμοι και περιφέρειες) με 21,75%.

Το 11,88% των προβλημάτων αφορούσε το υπουργείο Εσωτερικών (όπου συμπεριλαμβάνονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η Αστυνομία), 11,80% το υπουργείο Οικονομικών και 7,80% το υπουργείο Παιδείας.