Κοσμος

Ποιους εξαιρεί το νέο διάταγμα Τραμπ για την μετανάστευση

To Ιράκ δεν είναι μεταξύ των έξι χωρών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα μια νέα, τροποποιημένη εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του, το οποίο απορρίφθηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια, προκειμένου να εμποδίσει τους υπηκόους ορισμένων χωρών να μπουν στο αμερικανικό έδαφος.

Στον νέο κατάλογο περιλαμβάνονται έξι από τις επτά χώρες που υπήρχαν και στο πρώτο διάταγμα: το Ιράν, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη. Οι υπήκοοι του Ιράκ εξαιρούνται από την απαγόρευση, σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα προστατευούν όσοι έχουν πράσινη κάρτα και όσοι διαθέτουν έγκυρη βίζα, καθώς θα μπορούν να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στις ΗΠΑ.

Σε κοινές δηλώσεις τους μετά την υπογραφή του διατάγματος, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο γενικός εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης) Τζεφ Σέσιονς και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι ανέφεραν ότι 300 άνθρωποι οι οποίοι είχαν γίνει δεκτοί στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες ερευνώνται από το FBI για πιθανές διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.

Ο κ. Κέλι υπερθεμάτισε για την αναγκαιότητα των περιορισμών, σημειώνοντας ότι πολλές φορές οι εχθροί των ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τις ελευθερίες που παρέχει το αμερικανικό κράτος, στρέφοντάς τες εναντίον του.