Κοσμος

Διετές πάγωμα καλλιέργειας μεταλλαγμένων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια σημαντική επιτυχία για το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων ήρθε από τις Βρυξέλλες. Με απόφαση του μαλτέζου επιτρόπου Υγείας της Ε.Ε. κ. Τόνιο Μοργκ παγώνει κάθε έγκριση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ε.Ε. έως τη λήξη της θητείας της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014.

Πρόκειται για αποτέλεσμα των διαφορετικών προσεγγίσεων των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., όσον αφορά το μέλλον των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη και τη διαδικασία αδειοδότησής τους. Γι’ αυτό, όπως σημειώνεται και στη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Μοργκ, θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις με τους 27, έτσι ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Βεβαίως, το βασικό υπόβαθρο αυτής της αντιπαράθεσης είναι η έντονη και επίμονη αντίρρηση των Ευρωπαίων πολιτών στις αποκαλούμενες «τροφές Φρανκενστάιν».

Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στο τραπέζι της Επιτροπής είχαν κατατεθεί οι αιτήσεις έγκρισης καλλιέργειας μιας ποικιλίας σόγιας και έξι γενετικά τροποποιημένων ειδών καλαμποκιού. Μεταξύ αυτών, η αίτηση ανανέωσης της άδειας καλλιέργειας του ΜΟΝ810, μεταλλαγμένης ποικιλίας της Μονσάντο, που εκκρεμεί από το 2007.

Σημαντικό ρόλο στην αναστολή αδειοδότησης μεταλλαγμένων έπαιξε το γεγονός ότι 8 χώρες-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν ουσιαστικά επιβάλει απαγόρευση καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ή όλων των σπόρων στα χωράφια τους, εφαρμόζοντας τις λεγόμενες ρήτρες διασφάλισης. Οι άλλες εφτά χώρες είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία (εκτός μικρής παραγωγής ντομάτας για βιομηχανική χρήση), το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Το μπλοκ χωρών κατά των μεταλλαγμένων άντεξε, παρά τις πιέσεις της Κομισιόν και του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.