Κοσμος

Εν μέρει απάνθρωπη η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Γιόχεν Γκάντερ, συντονιστή (μέχρι το φεβρουάριο) του έργου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιόχεν Γκάντερ υπήρξε από τον Μάιο του 2016 έως τον περασμένο Φεβρουάριο, συντονιστής του έργου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στα κινητά νοσοκομεία στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ελληνικό. 

Όπως λέει στην DW, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα κατά κανόνα δεν συγκρίνονται με εκείνες που επικρατούν στα νησιά, και στους ηπειρωτικούς καταυλισμούς υπάρχουν πρόσφυγες που εξακολουθούν να διαβιούν σε πολύ κακές συνθήκες. 

«Εκτός από τα άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, αν μιλήσουμε για την ψυχική υγεία, αυτό είναι εντελώς διαφορετική ιστορία», σχολιάζει ο ο Γιόχεν Γκάντερ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ψυχικές επιβαρύνσεις εκείνων που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα υποτιμώνται.

Στα τραύματα που φέρνουν μαζί τους οι άνθρωποι εξαιτίας του πολέμου ή του ταξιδιού (σ.σ. από την πατρίδα τους), προστίθενται και ένα ακόμη στρώμα κατάθλιψης και απελπισίας. Οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι είναι εδώ αλλά δεν προχωρούν παραπέρα».

Τα μίντια έφυγαν, οι δυσκολίες παραμένουν

Όπως λέει ο Γιόχεν Γκάντερ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ενσωματώνει με βραδείς ρυθμούς τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, «αυτά δεν έχουν καμία δυνατότητα να ορθοποδήσουν ή να χτίσουν εκεί με κάποιον τρόπο ένα μέλλον».

Ο γερμανός γιατρός τονίζει ότι παρά τη σαφή υποχώρηση του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, μετά την εκκένωση της Ειδομένης τον Μάιο του 2016, η δύσκολη κατάσταση εξακολουθεί να υπάρχει. 

Ο ίδιος κάνει λόγο για κακό σχεδιασμό, αναφορικά με τις δραματικές συνθήκες που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ελλάδα τον φετινό χειμώνα.

Όπως λέει, «εκτιμήθηκε ότι ο χειμώνας δεν θα είναι τόσο βαρύς και υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη πολλών μέτρων, έως ότου να χιονίσει τελικά στην Ελλάδα».

Παρά το γεγονός η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα είναι συνολικά καλύτερη, συγκριτικά με το διάστημα 2015-16, «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, επειδή απέχει πολύ από το να τη θεωρήσουμε ανθρώπινη».

ΠΗΓΗ: DW