- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σε κατάσταση λιμού κηρύχθηκαν περιοχές του νοτίου Σουδάν, όπου περίπου 100.000 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, ενώ συνολικά πέντε εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίσουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.
Είναι η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια που μια χώρα στον κόσμο κηρύσσεται σε κατάσταση λιμού, ενώ το νότιο Σουδάν είναι από τα νεότερα κράτη στον κόσμο με μόλις έξι χρόνια ζωής.
Η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο για το λιμό, τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από το 2013 και την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί από την πατρίδα και αναζητούν μια ελπίδα στη γειτονική Ουγκάντα.
Στο χείλος του λιμού βρίσκονται κι άλλα κράτη. Ο ΟΗΕ έχει πλείστες όσες φορές προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για τη δραματική κατάσταση στην Υεμένη, τη Σομαλία, τη βορειοανατολική Νιγηρία. Αλλά το Νότιο Σουδάν τούς πρόλαβε όλους. Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων εκτιμούν ότι η επισιτιστική κρίση θα εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα του Νότιου Σουδάν. Μια χώρα με πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων με το 40% του πληθυσμού να λιμοκτονεί.
Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Τσαλίς Μακ Ντόναφ δήλωσε: «Δεν πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιούμε με αψήφιστα και που ήλπιζα ότι δεν θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσω ποτέ για να περιγράψω την κατάσταση στο Νότιο Σουδάν. Δυστυχώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο όπου είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει και πρέπει να το πούμε: πρόκειται για λιμό».