Κοσμος

Το δικαστήριο του Αμβούργου επικυρώνει την απαγόρευση τμημάτων "προσβλητικού ποιήματος" για τον Ερντογάν

Μία υπόθεση που είχε προκαλέσει διπλωματική ρήξη ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία και δοκίμασε τα όρια της καλλιτεχνικής ελευθερίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το δικαστήριο του Αμβούργου επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του περασμένου Μαΐου, η οποία  απαγόρευε τμήματα ενός σατιρικού ποιήματος το οποίο περιγελούσε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα αποσπάσματα του επίμαχου ποιήματος άφηναν υπονοούμενα ότι ο τούρκος Πρόεδρος επιδίδεται σε κτηνοβασίες και παρακολουθεί παιδική πορνογραφία, ενώ η πρωτόδικη απόφαση απαγόρευε στο συγγραφέα του ποιήματος να επαναλαμβάνει δημοσίως ή να αναδημοσιεύει εκτενή αποσπάσματά του σε όλη την επικράτεια της Γερμανίας.

Η υπόθεση τότε επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας, σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ προσέβλεπε στην τουρκική υποστήριξη για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τα νομικά επιχειρήματα επικεντρώθηκαν στο δικαίωμα της καλλιτεχνικής ελευθερίας έναντι των ατομικών δικαιωμάτων του Ερντογάν, ανακοίνωσε το δικαστήριο. Στην απόφασή του τον Μάιο, το δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει 18 από τους 24 στίχους του ποιήματος «προσβλητικούς», κρίνοντας ότι «πλήττουν την τιμή» του Ερντογάν.