Κοσμος

Ανεπιθύμητος στη βρετανική Βουλή ο Τραμπ

Τι λέει ο πρόεδρος του σώματος 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Η ομιλία ενός ξένου ηγέτη και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Βρετανίας δεν είναι ένα αυτόματο δικαίωμα. Είναι μια τιμή που κατακτιέται.Πριν από την επιβολή του διατάγματος (Σ.Σ. για την απαγόρευση εισόδου πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ) είχα ορισμένες αντιρρήσεις σχετικά με την επικείμενη ομιλία, μετά την υπογραφή του διατάγματος όμως οι αντιρρήσεις αυτές ενισχύθηκαν κατά πολύ».

Με τα λόγια αυτά, ο κ. Τζον Μπέρκου, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, χαρακτήρισε ανεπιθύμητο στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Τραμπ έχει κληθεί να επισκεφτεί τη Βρετανία από την πρωθυπουργό κ. Τερίζα Μέι.

«Σε ό,τι αφορά αυτό τον χώρο (Κοινοβούλιο), νοιώθω πολύ έντονα ότι η αντίθεση μας στον ρατσισμό και στον σεξισμό και η υποστήριξη μας στην ισότητα ενώπιον του νόμου και σε μια ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης χρήζουν εξόχως σημαντικής εξέτασης», συμπλήρωσε  ο κ. Μπέρκοου, α[ποσπώντας χειροκροτήματα των βουλευτών.

Το 2011 ο προκάτοχος του Τραμπ, ο κ. Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που είχε μιλήσει και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, τα οποία συνεδριάζουν στα ανάκτορα του Γουεστμίνστερ, όπου έχουν επίσης φιλοξενηθεί ο Νέλσον Μαντέλα και ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Πάνω από 1,8 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες έχουν υπογράψει αίτημα να μην υπάρξει επισκεψη Τραμπ.