Κοσμος

Ηχηρό «όχι» στο ρατσισμό και στον Ντόναλντ Τραμπ (εικόνες)

Διαδηλώσεις κατά του αντιμεταναστευτικού διατάγματος από το Παλμ Μπιτς μέχρι τη Στοκχόλμη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το δυτικό Παλμ Μπιτς μέχρι το Παρίσι, τη Βαρκελώνη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη, πλήθος κόσμου διαδήλωσε εναντίον του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, με περίπου 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτίμηση της εφημερίδας Guardian. Συγκεντρώθηκαν αργά το πρωί μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ έπειτα από έκκληση πολλών οργανώσεων, αντιρατσιστικών, ειρηνιστικών ή αντίθετων στα μέτρα λιτότητας, και κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς την πλατεία Τραφάλγκαρ κρατώντας πανό που έγραφαν «Όχι στον ρατσισμό!», «Όχι στον Τραμπ!», «Ο Τραμπ στα σκουπίδια!».

Εκτός από το διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, αλλά του οποίου την εφαρμογή μπλόκαρε το βράδυ της Παρασκευής ένας ομοσπονδιακός δικαστής, οι οργανωτές κατήγγειλαν τη «συμπαιγνία» ανάμεσα στη συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον δισεκατομμυριούχο, τον οποίο η Μέι προσκάλεσε να επισκεφθεί επισήμως το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στο 2017.

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν στο Ίντερνετ αίτημα να αρθεί ο επίσημος κρατικός χαρακτήρας της επίσκεψης του Τραμπ ώστε η βασίλισσα να μην βρεθεί «στη δύσκολη θέση» να πρέπει να συναντηθεί βάσει του πρωτοκόλλου με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο.

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ

Στο Βερολίνο και το Παρίσι, περίπου χίλιοι διαδηλωτές κατήγγειλαν το διάταγμα, η εφαρμογή.  Στη γερμανική πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου βρίσκεται επίσης η αμερικανική πρεσβεία.

 Ορισμένοι κρατούσαν το τελευταίο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel, που έχει στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του Ντόναλντ Τραμπ να κρατάει το κομμένο κεφάλι του αγάλματος της Ελευθερίας.

«Ελπίζω ότι θα αλλάξουν κάτι, αλλά είμαι αληθινά απογοητευμένη. Πρόκειται για διάκριση και δεν ξέρω αν θέλω αληθινά να πάω στις ΗΠΑ, ακόμη κι αν τροποποιήσουν» το διάταγμα, εξήγησε η Μαχσά Ζαμανί. Αυτή η ιρανή φοιτήτρια Ιατρικής επρόκειτο να κάνει την άσκησή της σε νοσοκομείο της Φλόριντα, πριν εκδοθεί το διάταγμα στις 27 Ιανουαρίου.

Στο δυτικό Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, όπου ο Τραμπ περνάει το σαββατοκύριακο με την οικογένειά του, δύο χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν χθες το βράδυ πορεία κοντά στην πολυτελή κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο.

 «Δεν είναι πρόεδρός μου»

Οι μυστικές υπηρεσίες εμπόδισαν πάντως τους διαδηλωτές να πλησιάσουν τον «χειμερινό Λευκό Οίκο», όπως έχουν μετονομάσει την έπαυλη του Τραμπ οι σύμβουλοι του προέδρου.

Φωνάζοντας «Δεν είναι πρόεδρός μου» και κρατώντας πανό που έγραφαν «Όχι απαγόρευση για τους μουσουλμάνους, όχι τείχος», οι διαδηλωτές ήθελαν επίσης να διαμαρτυρηθούν για το μεγάλο σχέδιο κατασκευής ενός τείχους στα μεξικανικά σύνορα.

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ

Στην Ουάσινγκτον, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από τος οποίους φορούσαν το ροζ σκουφάκι που έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της αντίθεσης στον νέο αμερικανό πρόεδρο, διαδήλωσαν επίσης κάνοντας πορεία από τον Λευκό Οίκο μέχρι το Κογκρέσο.

Στη Νέα Υόρκη, όπου οι διαδηλώσεις κατά του Τραμπ έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, περίπου 3.000 άνθρωποι απάντησαν στην έκκληση της κοινότητας των ομοφυλοφίλων για να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους με τους μουσουλμάνους και όλες τις κοινότητες που μπορεί να πλήττονται από το διάταγμα που εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα ο δισεκατομμυριούχος, στις 20 Ιανουαρίου, που η νεοϋορκέζικη κοινότητα των γκέι, με την υποστήριξη πολυάριθμων τοπικών πολιτικών προσωπικοτήτων, οργάνωσε μια μεγάλη διαδήλωση κατά του Τραμπ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από το Στόουνγουολ Παρκ, εμβληματικό τόπο του αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο Γκρίνουιτς Βίλατζ.

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ

Κρατώντας σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου καθώς και αμερικανικές σημαίες, το πλήθος επαναλάμβανε εν χορώ συνθήματα που έχουν γίνει τα ρεφρέν των διαδηλώσεων κατά του Ντόναλντ Τραμπ: «Αντισταθείτε» ή «Όχι μίσος! Όχι φόβος! Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοί!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ